ŠTA JE TIME BLOCKING I KAKO POMAŽE DA BOLJE ORGANIZUJEMO SVOJE VREME?

ŠTA JE TIME BLOCKING I KAKO POMAŽE DA BOLJE ORGANIZUJEMO SVOJE VREME?

Ako ste bar malo ambiciozna osoba ili samo osoba koja ima posao, porodicu, prijatelje, hobi, interesovanja – obaveze se gomilaju, a postizanje svega postaje poprilično frustrirajuće i otvara prostor da skliznete u potpuni haos, dignete ruke od svega ili makar da previdite nešto što može biti važno.

Oni koji (kao žene fudbalera u intervju za Gloriju) kažu kako je „dobra organizacija“ ključ svega jesu iritantni, ali su u pravu. Tehnike dobrog organizovanja vremena i povećanja produktivnosti su sve brojnije, a time blocking se sve češće pominje kao jedna od tehnika koje primenjuju visoko produktivni ljudi (pod uslovom da to uopšte želite da budete, ali kapiram da oni koji to ne žele neće ni čitati ovaj tekst :))

Šta je time blocking?

Time blocking ili blokiranje vremenskih perioda u toku dana je tehnika za koju ste možda već čuli i zapravo znači da svakom zadatku u toku dana (ili nedelje) zakažete ili dodelite konkretan termin kada ćete ga obaviti. Kad kažem svakom zadatku – mislim baš na sve što troši naše vreme – od prevoza do posla, preko obavljanja najvažnijih i najtežih zadataka na poslu, do onih sitnijih poput telefonskih poziva, kao i privatnih stvari poput nabavke, spremanja ručka  ili plaćanja računa. Dakle baš sve.

Ovo je aktivnost koju možete raditi na dnevnom ili nedeljnom nivou, a idealno bi bilo da  bar jednom nedeljno (na primer nedeljom uveče ili ponedeljkom ujutru) postavite osnovu, a zatim dan za danom dopunjavate.

Kako ja koristim time blocking?

U praksi ili bar u mojoj svakodnevici to izgleda ovako: skuvam punu šolju kafe, uzmem papir ili otvorim svesku, pa na levu stranu istresem sav nered iz svoje glave; sve što treba da uradim i to onako re(n)dom kako mi pada na pamet i bez previše razmišljanja.

Ovo je toliko oslobađajuće, da ćete već posle ove aktivnosti imati utisak, da mnogo bolje vladate svojim životom. Zapravo najpribližnije je pravljenju to – do liste i tu nema previše obraćanja pažnje na prioritete ili na to koliko je vremena zaista dovoljno da se završi neki zadatak. Dakle, pišete spisak šta sve treba završiti, tipa: pijaca, prodavnica, pošta, računi, sastanak, poziv, plaćanja, šta god…Ali daleko od toga da je tu kraj.

Kada napravite listu zadataka ili istresete haos iz svoje glave, sagledajte zadatke i procenite koliko vam je vremena potrebno da ih završite, kao i koliko su prioritetni, a tek na osnovu toga ih raspoređujte po vremenskim slotovima.

U mom slučaju sa desne strane se nalaze vremenski slotovi, od po pola sata, u koje raspoređujem konkretne aktivnosti. U slučaju posla i zadataka na poslu, dobar je onaj savet da kombinujete tri veće obaveze koje zahtevaju više koncentracije i vremena i tri manje obaveze.

Nerealno postavljanje zadataka koje treba obaviti, a zatim i ne uspevanje da sve što ste želeli i uradite, vodi u frustraciju, a sa tim i u propuštanje ili odustajanje. To je kao da zamislite teglu u koju mogu da stanu tri velika kamena, a zatim više manjih, pa još više manjih i na kraju teglu do kraja napunite peskom.

Budite realni, ne sipajte pesak.

Ostavite sebi vremena da udahnete, a obaveze planirajte realno, dajući sebi čak i malo više vremena nego što je stvarno potrebno.

Takođe, vodite računa kada je vaša koncentracija na najvišem nivou. Ja lično volim da najkompleksnije stvari završim prepodne,  kada sam najodmornija i najviše fokusirana na detalje. Pauze pravim obavljajući sitnije aktivnosti, koje zahtevaju manje vremena i angažmana (u svakom smislu), npr. zakazivanje nečega, naručivanje čega god, postavljanje fotografije na IG i sl.

Takođe, za neke veoma kompleksne stvari dajte sebi nekoliko dana, jer ih jednostavno nije moguće kvalitetno obaviti odjednom.

Ovo je ukratko opis tehnike. Međutim, ova tehnika dobija na snazi i upgrade-uje se kada se primeni u kombinaciji sa nekim digitalnim tool-om, čuj mene alatom.

Google Calendar

Gore sam pomenula da time blocking radim tako što pišem na papir. To je zato što sam ja lično i dalje pola žena – pola prelepa sveska i lepo mi je da svojim najurednijim rukopisom napišem šta sve treba da radim, pa kad završim podebljam markerom i zalepim sebi stiker sa aplauzom. Ali budimo realni ( i nadasve savremeni), sve je ovo mnogo praktičnije kada primenite kroz neku aplikaciju, dostupnu sa telefona i kompjutera.

Topla preporuka ide za Google kalendar, u koji možete uneti sve svoje obaveze tokom dana. Njih možete postaviti kao podsetnik ili kao sastanak, a jednostavno ih možete pomerati, odlagati, zakazivati tako da se ponavljaju u određenim vremenskim intervalima, itd. Google kalendar možete koristiti i na računaru i tokom dana unositi sve ono što iskrsne kao nova aktivnost, a preko aplikacije kalendaru možete pristupiti i sa telefona.

Ukoliko koristite i Outlook kalendar, sinhronizovanje sa Google kalendarom nije baš najjednostavnije, ali vam difoltni kalendar na telefonu zapravo dozvoljava da obaveze i iz jednog i iz drugog kalendara vidite ukrštene.

Koji su benefiti ovakvog planiranja?

  1. Pre svega, omogućiće vam da sagledate koliko vremena vam je realno potrebno za završavanje nekog zadatka, a samim tim nateraće vas i da se ne razvlačite u završavanju istog.
  2. Neke svoje namere i planove, koje od ko zna kad vučete, ćete konačno sprovesti u delo
  3. Provereno ćete smanjiti prokrastinaciju, čuj mene odlaganje.
  4. I konačno znaćete na šta ste potrošili svoje vreme

Možda vam sve zvuči zdravorazumski i kao nešto što već instinktivno radite, ali sigurna sam da ima i onih koji se u obavezama pogube i ne uspeju da ih zauzdaju, pa dignu ruke od svega. Ako sam bar nekome otkrila nešto novo, my mission is accomplished.

Do čitanja 🙂

Kako da vodite svoje finansije, pročitajte u tekstu na linku

Kako da sami organizujete svoje putovanje čitajte u ovom postu

Moje fore za bolje organizovan i srećniji život, pronađite u ovom tekstu