KAKO DA SAMI ORGANIZUJETE PUTOVANJE U PET JEDNOSTAVNIH KORAKA

KAKO DA SAMI ORGANIZUJETE PUTOVANJE U PET JEDNOSTAVNIH KORAKA

Putovanje bez turističke agencije postalo mi je omiljena sportska disciplina u 2018. godini. Počela sam onomad kad sam sama išla na Rodos. Nastavila sam jednomesečnim boravkom u Beču, što i ne mogu podvesti pod turističko putovanje, a zatim i odlaskom na Maltu i Crnu Goru. U 2018. godini sam nastavila da putujem bez agencije, ali sam za saputnika dobila Vanju, takođe, opasnog putnika.

Nas dvoje smo prošle godine u sopstvenoj režiji posetili Pariz, bili smo na Bledu i u Trstu, uz posetu okolnim mestima po Austriji, zatim u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj, dok smo u septembru bili na Adi Bojani. Imam utisak da smo se ozbiljno istrenirali u organizaciji putovanja i da smo nakupili toliko korisnih iskustava da zaslužuju jedan zaseban blog post na temu tips&tricks, što s’ ono kaže u našem narodu, za upravo takvu vrstu avanture. U pojedinačnim postovima sam sporadično navodila neke od saveta iz našeg iskustva, ali ideja s ovim tekstom jeste da najbolja iskustva skupim na jedno mesto i objedinim kako bi svako ko poželi da ide na putovanje u svojoj režiji mogao adekvatno da se pripremi. Pa da počnemo. Vežite se, polećemo.

 1. Kalendar putovanja

Pre svega, mala digresija – ukoliko želite da putujete češće i da dobro koristite svoje slobodne dane, savetujem vam da na početku godine napravite svoj kalendar putovanja. To će vam ostaviti dovoljno vremena za dobro planiranje, traženje jeftinih avionskih karata i najboljeg mogućeg smeštaja. Broj dana godišnjeg odmora ukrstite s kalendarom neradnih dana (za svaku godinu možete pronaći raspored na sajtu Narodne banke Srbije), sagledajte gde šta možete da spojite i povežete tako da trošite što manje dana od godišnjeg odmora, pa se bacite na planiranje.

 1. Destinacije

Kapiram da svako od nas ima neku svoju bucket listu destinacija koje želi da poseti. Kod mene su trenutno aktuelni: Varšava, Estonija, Rim, Bali ili Tajland, kao i Skijatos kao destinacija za letovanje. I ostatak sveta, naravno, ali sad iz nekih totalno ličnih razloga želim da idem na ova mesta u narednoj godini. Međutim kada je o destinacijama reč možete se voditi sledećim principima:

 • Ono što je blizu – pa krenete da eliminišete sve ono što je u okruženju, što vam je zgodno i troškovno ne previše zahtevno
 • Ono što je prilika – naletite na neki super povoljan let do neke destinacije o kojoj niste čak ni razmišljali
 • Tamo gde su vam prijatelji – imate smeštaj, pa dodate samo avionsku kartu ili bilo koji drugi prevoz
 • Tamo gde baš, baš želite da idete i nemate posebno objašnjenje u vezi te destinacije (na primer moja takva destinacija je Mongolija)
 • Moj lično omiljeni princip – tamo gde ste bili, ali vam je toliko bilo lepo da to iskustvo želite da podelite sa dragom osobom koja tamo nije bila :). U ovom slučaju prednost je što već imate predznanje o mestu u koje odlazite, pa je i organizacija lakša.
 • Tamo gde možete kolima
 • Tamo gde vam prija klima
 1. Kad sami, a kad ipak sa agencijom

Mišljenja sam da postoje i destinacije na koje je bolje da idete preko agencije i to su uglavnom letovanja, na primer na ostrvima do kojih ne postoje zgodni letovi. O ovome sam već pisala u tekstu o solo letovanju.

Takođe, last minute aranžmani su postali regularna pojava, tako da i to nije loša opcija. Dodatno, ukoliko želite last minute aranžman do određene destinacije možete se registrovati na sajtu https://www.lastminuteponude.com/  i prijaviti se za određenu destinaciju, a ažurirane ponude će vam stizati na mejl.

 1. Kako prevoz, a kako smeštaj?

U zavisnosti od toga po kom principu ste odabrali destinaciju, sledi i prvi korak. Ako treba baš sve da organizujete (from the scratch), najbolje je da krenete od avionskih karata, ukoliko vaše putovanje zahteva takvu vrstu prevoza.

Kada je reč o avio kartama, praktičan i koristan je Skyscanner. Međutim, kada znate za neku povoljnost ili za kompanije koje jeftino lete iz nekih drugih gradova, karte možete kupiti i direktno na njihovim sajtovima. Takođe, ukoliko nemate specifičnu ideju gde biste išli, ponude avio kompanija možete pretraživati po principu promotivnih cena karata. Na primer, za poprilično malo novca i po promo cenama iz Niša možete leteti do Stokholma, a iz Budimpešte i Temišvara, gotovo gde god poželite.

Na sličnom principu karte možete tražiti i preko facebook stranice Dino The Tourist – Cheap Flights Specialist (gde na primer možete naći karte iz Budimpešte do Majamija za 350 eura :)). Za prevoz do ovih aerodroma ne treba da vam pričam da postoje specijalizovane agencije koje rade transfere i cene su  od 15 do 25 evra, pa i to računajte kao trošak.

Smeštaj je takođe posebna priča. Kapiram da su svima poznati koncepti Bookinga, AirBnb-a i Couchsurfinga (za koji ja lično imam previše godina, ali zašto da ne, kapiram da i to ima svojih prednosti). U ovom postu fokus stavljam na AirBnb.

Pre svega, nije lako naći dobar smeštaj i vodite računa jer se često ono što vidite sa slikama ne podudara sa onim što ćete vidite u realnosti. Da preskočim  sve ono što morate obeležiti u pretrazi – grad, broj gostiju koji dolazi i to da li zakupljujete čitav stan ili samo jedan njegov deo. Takođe, pre traženja smeštaja proverite koji deo grada vam je najzgodniji za obilazak najvećeg broja znamenitosti, pa pretragu suzite na taj deo. Kada dobijete listu raspoloživih smeštaja, smeštaje koji vam se dopadaju sačuvajte u svojoj AirBnB listi za taj grad, kako biste suzili izbor i kasnije odabrali najbolje od najboljeg. Važna napomena je da čitate komentare, to često može biti presudno i otkriti vam „pravu“, „nećete verovati“ istinu o smeštaju u koji odlazite.

Kada izaberete opciju book, svojim domaćinima pošaljite poruku kojom najavljujete svoj dolazak i vreme u koje otprilike stižete. Takođe, može se desiti da svog domaćina čak uopšte ne sretnete. Na primer, mi smo prošle godine dobili video sa detaljnim uputstvom kako da uđemo u stan u Parizu. Martha nam je ostavila šifru za ulazak u zgradu, a u videu je objasnila gde možemo da pronađemo ključ od sandučeta u kom je bio katanac sa sefom na šifru, u kojoj se nalazi ključ od stana :). Herkul Poaro nam nije bio ravan dok smo rešavali ovu mozgolomku :). A eto i malog začina vašem putovanju.

Kada ste kupili karte, rezervisali smeštaj, organizovali transfere do aerodorma, obavezno uplatite osiguranje i raspitajte se o prevozu sa aerodroma u gradovima. Uglavnom postoji neki metro ili bus, ali dobro je da o tome budete informisani unapred.

 1. Pro Tips za samostalno putovanje

Kada sam pisala o putovanju u Skandinaviju, pobrojala sam neke od trikova. Možete ih pronaći na ovom linku, a evo da dopunim i da dodam neke nove cake :

 • Skinite Google maps za rad u offline mod-u
 • Obeležite lokaciju smeštaja i drugih znamenitosti koje obilazite
 • U Evernote-u možete sačuvati sve važne informacije, koje kroz share-ovani note možete podeliti sa svojim saputnicima i pristupiti im i kada ste offline
 • Ukoliko putujete sa nekim, to-do listu sa aktivnostima pre ili tokom putovanja možete share-ovati i preko Wunderliste
 • Check – in obavite online kako o tome ne biste razmišljali na aerodromu
 • Boarding pass-ove, ukoliko imate Iphone, možete sačuvati u Wallet apikaciji. Pretpostavljam da nešto slično postoji i za Android.
 • Skinite aplikaciju MooveIt koja vam pomaže da se bolje organizujete sa javnim prevozom u gradovima
 • Ukoliko letite WizzAir-om možete doplatiti Priority opciju koja vam omogućava da sa sobom u avion unesete još jedan prtljag značajnih dimenzija (tipa ranca ili neke veće torbe), a uz to se možete i ukrcati među prvima.
 • Na deezeru downloadujte playliste za slušanje kada ste offline
 • Na netu pročitajte putopise, blogove i druge sadržaje koji će vam pomoći da napravite svoju rutu kroz destinacije koje obilazite. Dodatno, ako ste avanturista ili imate neko posebno interesovanje, dodajte i to svojoj listi znamenitosti koje obilazite. Na primer, ja u svakom gradu volim da obiđem pijacu ili buvljak, tako da je to jedna od stvari koje ne preskačem.
 • Potražite na netu informacije o besplatnim turama u gradovima, pa uživajte u pričama koje će sa vama podeliti lokalni vodič.
 • Iskoristite aplikaciju Foursquare da obeležite restorane i lokale koji su dobro ocenjeni, a u kojima možete da napravite predah ili ručati

Takođe imajte u vidu da povratak ne morate organizovati kao i odlazak, pa razmotrite da li postoji neka druga opcija i da li možete da se vratite nekom drugom rutom koja bi vam bila zgodna.

I za kraj, za sve ovo treba dosta vremena i strpljenja. Nas dvoje imamo neku rutinu pa je tako lakše – on traži karte, smeštaj tražimo zajedno, ja organizujem aerodromske transfere i pravim plan obilaska regularnih turističkih atrakcija, a on underground, hipsterskih i restoranskih tačaka. Ali i ako ste sami, ništa od svega ovoga nije nemoguće. Ako ništa drugo, biće baš kako ste vi zamislili i bez kompromisa.

Eto, nadam se da sam vam pomogla oko planiranja i organizacije. Pišite ako su vam potrebni neki dodatni saveti. Neće mi biti teško da vam pojedinačno odgovaram 🙂

Hvala na čitanju i javite šta ste lepo isplanirali.

Srećan put i do čitanja!