KAKO SAM DIZAJNIRALA SVOJ ŽIVOT U 2019. GODINI

KAKO SAM DIZAJNIRALA SVOJ ŽIVOT U 2019. GODINI

Dok Nova godina nije previše odmakla…Kakva bi to stara godina bila da na njenom kraju ne podvučemo crtu i ne svedemo račune, da sumiramo šta smo ono imali što se ono jezikom kafane kaže. U to ime, napravila sam svoj mali rezime. Ali poenta nije u onome šta sam ja radila, već u načinu, metodologiji, pristupu koji možete prepisati i videti u kojim poljima ste briljirali, šta je bilo sjajno, a šta ste možda potpuno zaboravili da se uopšte i desilo.

Pre nego što krenem da razimiram, želim da napravim samo mali uvod o načinu koji sam koristila da presaberem svoje utiske. Nedavno sam otkrila aplikaciju Mindvalley, koja predstavlja jednu od vodećih svetskih platformi za lični razvoj. Ova plaforma okuplja brojne svetske predavače i trenere ličnog razvoja, među kojima je na primer i Robin Šarma, ali i osnivač ove platforme Vishen Lakhiani. Upravo on mi je privukao pažnju pričom o onome što je on nazvao Brules (odnosno Bullshit Rules), a koja obuhvataju sva ona društveno nametnuta  očekivanja i obaveze koje nam onemogućavaju da ostvarimo svoj pun potencijal. 

Njegov quote kaže: “The key to be extraordinary is knowing what rules to follow and what rules to break”.

Na Mindvally aplikaciji možete naći njegov 15 dnevni kurs Extraordinary by Design koji pomaže da dizajnirate svoj život onakvim kakav želite da bude, a koncept oblasti koje je on iskoristio za dizajniranje života, ja sam iskoristila i za rezimiranje prethodne godine i za postavljanje nekih svojih budućih ciljeva. Pa da počnemo.

Oblasti koje Vishen definiše su:

 • Intelektualni život
 • Ljubav
 • Prijatelji
 • Avanture
 • Okruženje
 • Zdravlje i fitnes
 • Veštine
 • Spiritualnost
 • Kreativnost
 • Porodični život i
 • Zajednica

Intelektualni život

Kada je reč o mom „intelektualnom životu“, kako kaže Vishen, 2019. je bila jedna zanimljiva i dosta naporna godina. Reč kojom bih mogla da je opišem jeste „zadovoljstvo“. Tokom čitave godine, ma šta da se dešavalo, osećala sam se zadovoljno svojim poslom, novim saznanjima i smislom onoga što radim, projektima na kojima radim, okruženjem i ljudima sa kojim radim. Radila sam sa fantastičnim klijentima iz industrija koje volim, a projekat „Daj snagu“ ušao je u finale za prestižnu PR nagradu „European Excellence Award“. Posetila sam i odlične PR konferencije, poput Spark.me i ICCO Global Summit-a.

Osim toga, trudila sam se iz sve snage da radim na sebi, ma koliko da je moja pažnja i koncentracija bila na niskom nivou. Zadala sam sebi reading challenge i do kraja 2019. godine sam pročitala 26 od planiranih 30 knjiga. Zadatak za 2020. godinu je da pročitam sve knjige koje sam započela, kao i sve one koje se godinama vuku po policama i nikako da stignu na red.

Veštine

U nove veštine, mogla bih da ubrojim i svoje prve održane radionice: jedna u okviru konferencije Izazov, a druga na poziv InCentra. Dobila sam i svoj prvi blogerski angažman, kao zvaničan bloger konferencije Kaktus, kao i priliku da svoje profesionalno mišljenje iskažem kroz tekst o Trendovima u PR-u 2020. godine.

Učila sam o kontentu, digitalu, dizajnu, fotografiji, a za bacanje nije deo šminkerskih skill-ova kojima nas je na jednoj od agencijskih radionica podučavala Bambi.

Kreativnost

Moj blogerski život je takođe imao svoje blistave momente, mada sam objavila tek 12 tekstova. Iskrena da budem volela bih da je to bilo bolje i značajnije, ali vremena jednostavno nije bilo. Novina je da je blog dobio i svoj instagram, a tekstove na blogu čitalo je više hiljada ljudi. Najčitaniji tekstovi bili su o Valensiji, kao i tekst o vođenju ličnih finansija.  Inače, na blogu je ažurirana tabela, pa možete preuzeti.

Spiritualnost

Naziv ove kategorije je takav po Mindvalley- u i ja je definitivno ne  bih tako nazvala, ali hajde nek im bude. Što se mene tiče ovo je oblast koja se odnosi na razumevanje i poznavanje sebe.

Za mene je ovo bila godina u kojoj sam se okrenula sebi i svom životu (čitaj: manje sam se nervirala oko tema na koje ne mogu da utičem). Trudila sam se da se što manje trujem toksičnim informacijama, da izbegavam gledanje informative i verujem da nisam čak ni dotakla ni jedan jedini dnevni tabloid.

Radila sam na nekim svojim ličnim ciljevima, trudila se da prepoznam oblasti i izazove koje je potrebno da savladam i prevaziđem. Kratko sam išla i na hipnoterapiju, meditirala sam i radila jogu. Već sam pomenula da će jedan od mojih ciljeva za narednu godinu biti pisanje dnevnika i sigurna sam da je to odličan način da još bolje razumem i upoznam sebe.

Ljubav

Ne volim da pričam o svom ličnom životu, a ovo je svakako tema o kojoj ne možete pisati neka opšta mesta. Rećiću samo da će i u buduće, kao i do sada, u mom emotivnom odnosu cilj biti stabilnost, poverenje, iskrenost, razumevanje i sigurnost. Verujem da su to vrednosti na kojima svaki emotivni odnos treba da se zasniva i ostvarenje takvog odnosa, direktno utiče na naš osećaj sreće i zadovoljstva.  

Avanture

Ove godine putovala sam sedam puta, što je nešto manje u odnosu na prethodnu godinu, ali svakako ne mogu da kažem da sam nezadovoljna. Bila sam u Valensiji, Lisabonu, u Trstu, Tivtu, na Skijatosu, u Egiptu i ponovo u Lisabonu.

Izlete po Srbiji – Uvac, Tara, Pančevo, Kovačica i još neka sitnija putovanja neću ni da računam. Za 2020. znam da me očekuje jedno putovanje do Beča, kao i jedan odlazak u Porto Montenegro. Za ostalo ćemo videti. Trenutno pravim pauzu, pa kad se skućim, eto me opet all around the world.

Osim toga, prvi put u životu (da, prvi) sam bila na Exitu. Odgledala sam baš dosta dobrih predstava, a kao kruna toga došao je i tradicionalni “Brod plovi za Beograd”, koji smo moja koleginica Nevena i ja gledale sa scene Ateljea 212, zahvaljujući našoj divnoj Jeleni Gavrilović.

Bila sam na nekoliko baš dobrih koncerata – od Marije Šerifović do Bajage, pogledala sam solidan broj filmova (za promenu, s obzirom da nemam koncentraciju za film) i konačno sam odgledala sve sezone Sopranovih (posle više od godinu i po dana gledanja).

Prijatelji

Iskrena da budem ovo je oblast u kojoj sam totalno failovala. Nikad manje druženja i nikad manje posvećenosti ljudima. I biće ovo prioritet broj jedan za mene u narednoj godini – rad na prijateljstvima i jačanju odnosa sa ljudima.

Zdravlje i fitnes

Uf, teška tema. Ono zbog čega sam ljuta na sebe jeste to što sam negde od marta prošle godine totalno izgubila kompas kada je reč o ishrani. Mislim da nije prošao dan da nisam pojela nešto slatko i biće to posebna tema kojoj ću se posvetiti, kako sa trenerom, tako i sa terapeutom. Sve to kulminiralo je solidnim brojem kilograma viška, nažalost. Zapravo sa transformacijom sam već počela i nadam se da ću već uskoro imati iskustvo vredno deljenja.

Porodični život

Svi koji me znaju, znaju i da mi je family first i da sam ekstremno posvećena roditeljima i bratu. Do mere da mislim i da sam im malo dosadna. Ipak, za sve nas bila je ovo jedna baš lepa godina u kontekstu odnosa, ljubavi i podrške koju pružamo jedni drugima. Jedino što želim jeste da sve tako i ostane, kao i da tata pobedi, a ne sumnjam da hoće 🙂

Okruženje

Izašla sam iz svoje zone komfora i konačno sam počela da se navikavam životne promene. Cilj za 2019. godinu bio je kupovina stana i taj cilj nije skroz pravno – formalno završen, ali biće uskoro. Pogledala sam desetine stanova, da bih konačno u svojoj glavi shvatila šta želim, a šta ne želim. Konačno, stan je tu, zida se i neviđeno mu se radujem. Ono na šta sam posebno ponosna jeste način na koji sam se snalazila u ulozi kupca stana – od traženja stana, preko angažovanja advokata, do komunikacije, čuj mene borbe sa zastupnicima investotora i samim investitorom, do pregovora sa bankom. Tema kupovine stana svakako će biti jedna od tema o kojoj ću pisati 2020. godine, a za sada ostaje samo iščekivanje da stančić bude gotov i prihvatanje trenutne realnosti, kao jedne prolazne avanturice.

Zajednica

Zanimljiva oblast o kojoj je retko kad pričamo na individualnom nivou. Na prvu loptu, mislila sam da nemam štada kažem na ovu temu, ali ipak sam se setila da sam u 2019. počela da:

 • Nosim ceger i ne koristim kese
 • Izbegavam plastične flaše, već koristim staklene
 • Ne koristim slamčice
 • Sakupljam čepove
 • Recikliram stare tkanine (pričala sam o tome u postu o sređivanju ormana )
 • Redovno doniram
 • Sakupljam smeće koje su drugi bacili sa površina gde mu nije mesto i
 • Trudim se da budem odgovorni građanin naše planete

Nije previše, ali nije ni loše. Verujem da svi možemo još dosta toga na pojedinačnom planu i konačno neka i to bude jedna od oblasti koja čini naše lične agende, kao nešto sasvim prirodno i normalno.

Da li ste i vi već rezimirali svoju 2019.godinu? Da li postoji nešto na šta ste posebno ponosni?

Do čitanja!