NEKOLIKO KORISNIH SAVETA ZA PRODUKTIVAN RAD OD KUĆE

NEKOLIKO KORISNIH SAVETA ZA PRODUKTIVAN RAD OD KUĆE

Na listi koju sam pre nekoliko godina napravila kako bih zakonom privlačenja 🙂 stvorila sve što želim od posla pisalo je „Mogu da radim remote, ali volim da idem u kancelariju“. Zapravo, oduvek sam želela da imam posao na koji odlazim, tim ljudi od kojih učim, koji me inspirišu, pokreću i sa kojima lični kontakt nema alternativu, ali i opciju da kada to poželim mogu da ostanem i radim kod kuće.

Ma koliko da smo introvertni ili asocijalni, verujem da nam je svima potreban lični kontakt sa drugim ljudima i stvaranje nekih dubljih odnosa, koje je teško ostvariti putem mejla ili video call-ova. Osim toga, većini nas je potrebno i osećanje rutine, ali i obaveze koja nas tera da svako jutro ustanemo, spremimo se, odemo negde i imamo bolji osećaj za sopstvenu odgovornosti, ali rezultate koje ostvarujemo.

S druge strane, opcija rada od kuće daje nam mogućnost da neke zadatke koji zahtevaju visok stepen koncentracije, obavimo brže, lakše, produktivnije, a pre svega bolje i kvalitetnije u tišini doma, nego u prostranstvima open space-a. Naravno da je olakšavajuća okolnost i to što ne moramo da se spremamo za posao, kao i ušteda vremena koje bismo proveli u saobraćaju.

Kako su okolnosti takve, sada nakon tri nedelje remote-a, imam dovoljno iskustva da rezimiram glavne prednosti, mane, ali i trikove za produktivan rad od kuće, uprkos brojnim opstrukcijama koje ovakav rad, usled aktuelnih okolnosti, sa sobom nosi.

RADNO VREME

Verovali ili ne, naš mindset i okruženje podjednako su važni kao i dobra stara samodisciplina da bi ovaj poduhvat bio uspešan. Zbog toga kada je reč o radu od kuće, verujem da je prva stvar koju treba da ustanovite – RADNO VREME. Taj simbolični „odlazak na posao“, ma koju smenu da radite, je zapravo veoma efikasan. Iako nismo svi podjednako produktivni u isto doba dana, koje god vreme da odabrete za svoje radno vreme (a sada imamo jedinstvenu priliku da istražimo kad smo najproduktivniji), ključno je da definišete kada počinjete i kada završavate svoj radni dan.

Razlog je i činjenica da u ovim okolnostima treba sačuvati i zdrav razum, a to je malo teže ukoliko ceo dan držimo otvorene mejlove i prezentacije, zanemarujući i druge potrebe koje imamo. Bespotrebno celodnevno razvlačenje sa poslom i zamagljivanje granica između privatnih i poslovnih aktivnosti, može samo da nas učini razdražljivim i neroznim umesto da nakon završenog posla u miru uživamo u vremenu za sebe i svoju porodicu. Obrnuto, ako ste noćni tip, nakon celodnevnog druženja sa porodicom, možete sesti i početi svoj radni dan.

PROSTOR

Ukoliko ste u mogućnosti instalirajte sebi office negde gde vam je tiho, udobno i odakle ne morate da pomerate računar, svesku i sve što vam je neophodno za rad. Znam da mnogi sede za trpezarijskim stolom, naročito ako više članova porodice radi, ali ako postoji mogućnost verujem da je produktivnije sedeti u nekom „radnom“ ambijentu gde vam pažnja neće ići u pravcu na primer pune sudoper sudova. Takođe, ulazak u ovaj prostor označiće prelazak u radni mode, a privatne obaveze će ostaviti iza zatvorenih vrata.

TEHNIKE PLANIRANJE – TIME BLOCKING ILI POMODORO

Kao i u kancelariji, pre nego što krenete sa radom temeljno iz glave i mejlova istresite sve što je potrebno uraditi tog dana. Treba biti realan prema sebi i svojim mogućnostima, pa objektivno rasporediti i isplanirati obaveze i zadatke. Podsetiću vas i na savet da nerealno postavljanje ciljeva, a zatim i neuspevanje da sve što ste želeli i uradite, vodi u frustraciju, a sa tim i u propuštanje ili odustajanje. Druga krajnost je ignorisanje zadataka (naročito u postojećim okolnostima), dok nas na njih ne podseti neko od kolega, klijenata ili nadređeni.

Više o planiranju po time blocking tehnici pročitajte u ovom tekstu.

Druga tehnika za unapređenje produktivnosti je Pomodoro. Za naziv tehnike zaslužan je kuhinjski timer u obliku paradajza, a osmislio je Italijan Frančesko Kirilo. Tehnika se zasniva na tome da sve zadatke koje obavljate tokom dana, obavljate u vremenskim intervalim od po 25 minuta. Svoj rezultat merite brojem pomodora koje ste prikupili u jednom danu :). Napravite to-do listu, uključite štopericu ili uzmite sat i bacite se na sakupljanje pomodoroa.

Jedan pomodoro podrazumeva 25 minuta koncentrisanog rada na jednom zadatku, bez prekidanja i ometanja. Kada timer odbroji 25 minuta, napravite pauzu pet minuta, čak iako niste završili zadatak. Nakon pauze, nastavite sa radom tamo gde ste stali, opet u trajanju od 25 minuta. Posle četiri pomodora sa pauzama od pet minuta, napravite jednu pauzu od 15 ili 30 minuta. Najbitnije kod ove tehnike je da nema prekidanja u toku trajanja jednog pomodoroa. Na taj način vežbamo posvećenost i koncentraciju na jedan zadatak, umesto multitaskovanja (za koje smo već rekli da zapravo ne postoji).

DISTRAKCIJE

Kada govorimo o produktivnom i koncentrisanom radu, za početak eliminišite sve što vam odvlači pažnju. Više na tu temu sam pisala u ovom tekstu.

A dodatni saveti bi bili i da:

 • S obzirom da ste kod kuće, izbegavajte uključivanje televizora u vreme koje ste odredili kao radno
 • Telefon stavite na silent, što preporučujem i inače. Preporodićete se. A dodatno i brojne viber grupe stavite na mute.
 • Ako vam je potreban neki zvuk, pustite neku laganu muziku koja omogućava da se fokusirate na rad. Ja ovih dana istražujem aplikaciju Radiooooo, koja vam omogućava da plovite muzičkim epohama svih zemalja sveta, a ujedno mi ne skreće pažnju s posla, pa ako ste raspoloženi isprobajte.
 • Ukoliko su vaše distrakcije unutrašnje, tipa vaših ideja i misli (na primer kada vam u sred rada padne na pamet da proverite privatni mejl ili neku društvenu mrežu), dobar način je da tu potrebu zapišete i obavite kada na red dođe pauza između dva pomodoroa.
 • Kada je reč o eksternim ometanjima, na svaku poruku ili poziv možete odgovoriti sa „Da li je u redu da te pozovem za 25 minuta“. Vrlo kulturan odgovor, a 25 minuta ne predstavlja predug period :).
 • Mešanje privatnih i poslovnih aktivnosti je takođe, jedna od zamki, odnosno distrakcija. Paralelno obavljanje kućnih poslova, privatnih obaveza i posla, može da utiče na to da se malo pogubite, izgubite osećaj za vreme i započnete neku kućnu aktivnost koja vam oduzima više vremena nego što se planirali.

PAUZA

Kada je reč o pauzama, obavezno ih primenjujte i s obzirom na aktuelne okolnosti, ukoliko radite u toku dana, iskoristite ih za izlazak iz kuće, šetanje ljubimca ili odlazak u nabavku. Generalno, distanciranje od posla na ovaj način je dosta korisno za stanje uma, a kada se vratite bićete produktivniji i imaćete svežiji pogled na zadatak na kom radite :).

Takođe, kraće pauze od posla iskoristite da platite račune, stavite veš u mašinu, šta god, samo ih nemojte raditi simultano sa poslom, jer umeju da naprave pravi kolaps u glavi i rasporedu.

APLIKACIJE ZA RAD OD KUĆE

Ovo je tema o kojoj su svi pisali i ne bih se ponavljala. I sama sam pisala o aplikacijama, pa se nekih možete podsetiti i na ovom linku. Ovde dajem dopunu, pa na primer u top free aplikacijama, možete naći aplikacije poput ZOOM-a (za održavanje video poziva), aplikacije Microsoft teams i slično. Takođe, za Pomodoro tehniku takođe postoji aplikacija Focus Keeper – Pomodoro Timer, a Evernote nudi template za planiranje i rad po pomodoro tehnici.

 *uz napomenu da ovu vam za sprovođenje Pomodoro tehnike nije neophodna aplikacija.

HIGIJENA SNA

Još jedan izazov koji sam prepoznala u vezi rada od kuće jeste „higijena sna“. Neretko, rad od kuće utiče na to da se vreme kada odlazimo na spavanje pomera, a logično onda i jutarnje ustajanje. Kako manje vremena provodimo napolju, manje smo opijeni od vazduha, a na to da se mozak razbudi utiču i svetlo telefona, računara ili televizora, pa je odlazak na spavanje u neko normalno vreme sve teži. Trikovi koje sam ja isprobala su:

 • Zakazivanje privatne obaveze u osam ujutru, posledično tog dana će vam se ranije spavati
 • Zakazivanje call-a za devet ujutru
 • Unošenje magnezijuma
 • Pokušaj da ne gledam u telefon dva sata pre spavanja
 • Čitanje knjige
 • Slušanje vođenih meditacija za spavanje (pominjala sam u ranijim postovima aplikaciju Insight timer)

Verujem da bar nešto od ovoga ili sve u kombinaciji, daje rezultat.

Sigurna sam da postoji još veoma korisnih saveta za rad od kuće, ali da se zaustavimo ovde. Ukoliko vi imate neke vaše savete i trikove, pišite mi u komentarima.

Do čitanja.