INSTANT NAČIN DA STVARI U VAŠEM ŽIVOTU DOĐU NA SVOJE MESTO. BUKVALNO.

INSTANT NAČIN DA STVARI U VAŠEM ŽIVOTU DOĐU NA SVOJE MESTO. BUKVALNO.

Uvek kada govorim o uvođenju ređa u život, počnem od toga da je red oko nas jednak redu u nama. Iako deluje banalno, sređivanje svega oko nas – od kreveta u kom spavamo, preko tašne koju nosimo, do fioka, ormana ili kuhinjskih elemenata – daje nam taj instant utisak da smo nešto sredili i da u nekom segmentu svog života imamo kontrolu nad situacijom.

Kada i ako se odlučimo da nam je dosta haosa, neuređenosti i sveopšteg meteža koji gospodari našom svakodnevicom, uređivanje onoga što nam je pri ruci i što je realno najlakše, daće nam boost da se dalje i s manje prokrastiniranja suočavamo sa drugim (neuređenim) oblastima svog života.  

Digresija 1: Počevši od ovog teksta, ideja mi je da koncept uvođenja reda u život i kreiranja života kakav zaslužujemo da živimo, primenim kroz više različitih oblasti. Neka sređen prostor, oslobođen viška stvari, minimalizam, feng shui i Mari Kondo principi budu temelj za dalje.

Digresija 2: Link za instant declutter check listu ostavljam na kraju teksta, a pomoćiće vam kada krenete u ovaj projekat.

Danas pišem o stvarima koje možete jednostavno da sredite, oslobodite se viška (uradite declutter) i steknete instant utisak da stvari u vašem životu imaju svoje mesto. Bukvalno. Da se ne gušite u količinama svega, da znate svaku stvar koju posedujete, a zatim i da počnete da je koristite.

Jedan od feng shui principa kaže da skladno okruženje doprinosi spokojstvu, pa ukoliko želite da unesete malo spokoja u svoju glavu, počnite od prostora u kom živite. Prijatno uređenje doprinosi opuštenosti,  a opuštenost posledično boljem unutrašnjem osećaju, smanjenju anskioznosti, pa i većem samopouzdanju. I zato počnite od onoga što vam prvo padne pod ruku.

POČNITE OD KREVETA U KOM SPAVATE (ovo nije reklama za Dormeo)

Možda vam još niko nije rekao, ali ako fejlujete u prvoj stvari koju ujutru treba da uradite, kakav će vam uopšte biti dan. Napravite sebi plezir od te jedne aktivnosti na koju možete da utičete. Stavite komplet posteljinu, istih dezena ili bar ujednačenih boja i obradujte se kad se uveče ušuškate u posteljinu koja nije izgužvana, koja miriše na omekšivač i gde je osećaj sigurnosti jedino što vas preplavljuje. Treba li da vam kažem da vam je potrebna i pidžama koja se uklapa u celu priču 🙂

KOZMETIČKI ORMARIĆ, ŠMINKA I KOZMETIKA

Raščistite svu šminku i kozmetiku. Bacite sve čemu je istekao rok. Ono što ste otvorili, a ne koristite jer vam ne odgovara, spakujte i prosledite dalje. Ostavite samo ono što vam je potrebno, što volite i što je u roku upotrebe.

Proizvode koji su pri kraju, a nikako da ih potrošite izdvojite u jednu ćasu i stavite ih na vidno mesto kako biste ih koristili dok im ne vidite dno (takozvana tehnika hitting pan), a zatim se (konačno) oslobodite praznih ambalaža. Isto uradite i sa kozmetikom u tuš kabini.  

Kada je reč o šminki, povadite sve. Proverite rokove i bacite šminku koja se osušila. Razvrstajte preostalu šminku prema kategorijama (dnevna – večernja ili svi karmini, sve senke…) i prebrišite sve ambalaže alkoholom. Operite četke za šminkanje. Više ćete uživati u ritualu šminkanja, kada je sve čisto i lepo sortirano.

KUĆNA HEMIJA

Primenite isti princip kao i za kozmetičke proizvode. I ne hordujte. Biće prašak za veš opet da se kupi.

ODEĆA

Ovu temu smo više puta podrobno obradili, pa se o principima pakovanja ormana možete podsetiti na ovom linku. Ovde vam kopiram deo o bacanju stvari i sugestiju čega se mirne savesti možete osloboditi:

  • Sve stvari koje su male ili koje su se skupile od pranja i sušenja (jedna napomena, stvari koje su vam male, automatski izgledaju lošije, pa čak i jeftino, ma koliko da ste ih platili ili kog god da su brenda)
  • Sve iznošeno, ućebano (znate one gromuljice koje nastanu iz tkanja), uflekano bez mogućnosti skidanja fleke, nedajbože pocepano. Nemojte se zavaravati da su to stvari za po kući. Čak i u kućnim uslovima, mnogo lepše i prijatnije ćete se osećati ukoliko su vaše stvari u dobrom stanju i svakako bez fleka.
  • Stvari koje su démodé, odnosno one stvari koje su bile ultimativno trendi pre dve, tri sezone i bez mogućnosti da u dogledno vreme ponovo budu in.

OBUĆA

Kao i u slučaju odeće, oslobodite se svega što vam je malo ili veliko, obuće koja se ofucala (uvek sam za to da ostavite dva para koja su dobra i očuvana, nego mnogo onih koje izgledaju kao da ih imate od osnovne škole), kao i obuće koja je demodirana. Ostatak prebrišite ili operite, spakujte u kutije i nalepite nalepnice da znate gde se šta nalazi.

SEZONSKE STVARI

Plaža, skijanje, planinarenje – najbolje razvrstano u manje vakum kese, pa na neko mesto gde ne smeta.

DOKUMENTACIJA

Po Marie Kondo principima, povadite svu dokumentaciju i sortirajte po kategorijama. Na primer:

  • Lična dokumenta (krštenica, državljanstvo, svedočasntvo, diploma, pasoš). Spakujte sve u jednu fasciklu ili za svakog ukućanina u fasciklu sa njegovim imenom.
  • Računi (opet po kategorijama – struja, infostan, kablovska…). Svakako preporučujem da pređete na plaćanje računa online, a na primer kod mobilnih operatera možete tražiti da vam šalju samo elektronske račune.

Inače, moram da vas razočaram – preporuke udruženja potrošača kažu da priznanice za plaćene račune čuvamo najmanje 10 godina.

  • Ugovori o radu, ugovori sa bankama, kupoprodajni ugovori, bilo kakvi ugovori…
  • Garancije za uređaje…

Povadite fioke iz radnog stola, izvadite sadržaj iz njih. Prebrišite i vratite samo ono što vam treba i to nekim logičnim redom. Bacite papiriće, račune iz Maksija od pre 10 godina i slično i konačno zavedite neku logiku u kućnu arhivu.

KUHINJA

Krenite od posuđa i bacite sve ono što je oštećeno – šolje koje su napukle, šolje bez drške, staklene čaše koje su okrnjene, izguljeni teflonski tiganji i šerpe (treba li da vam govorim da je ovo kancerogeno), poklopci bez drške, promotivne čaše i šolje (OK kapiram da nekim ljudima to ne smeta), plastične čaše od jogurta i ambalaže od sladoleda… Ukoliko imate mogućnosti, opredelite se za staklene ambalaže za čuvanje hrane. Bezbednije su i ne povlače mirise od hrane.

Čišćenje frižidera i zamrzivača – izvadite sve napolje, prebrišite police i fioke, sortirajte sve namirnice, bacite sve čemu je istekao rok i ostatak vratite nekim logičnim redom. 

Fioka sa krpama i stoljnjacima – bacite sve ono što je uflekano, izbušeno, pregorelo. Da li postoji nešto lepše od lepo aranžiranog stola, čistog stoljnjaka i blistavog escajga? Izvadite konačno onaj poseban servis za ručavanje i napravite sebi event od svakog obroka. Nema potrebe da čekate posebnu priliku. Nemojte da budete rob lepih stvari, koristite ih i uživajte u njima.

KNJIGE

U redu je da se oslobodite knjiga koje vam se nisu dopale ili koje vam jednostavno nisu dovoljno bitne da biste ih čuvali u svojoj biblioteci. Izdvojite ih, ostavite samo ono što vas raduje, a ostatak prosledite dalje i usrećite nekoga. Dodatno, knjige možete donirati i lokalnoj biblioteci ili ih možete prodati na nekom od sajtova. Preostale knjjige lepo poređajte na police, logikom koja vam odgovara i napravite kućnu biblioteku kojom se ponosite.

SLIKE

Mislim na fotografije iz vremena naših analognih života. Ovo je lepo i kao porodična aktivnost. Pogledaćete fotografije, podsetićete se nekih lepih trenutaka, a zatim ih možete naređati u albume i sačuvati na nekom mestu koje vam je zgodno.

RAČUNAR, TELEFON I DRUGI DIGITALNI UREĐAJI

Ovo je toliko dosadno, ali i preko potrebno. Za početak, sredite desktop na računaru. Spakujte fajlove u foldere kojima pripadaju. Ispraznite recycle bin i iz foldera download sačuvajte samo ono što vam još uvek treba. Kada završite sa razvrstavanjem i kopiranjem, napravite back up na eksternom hard disku.

Telefon je posebna priča i to možete raditi danima. Šta više to može da vam bude i aktivnost dok ste u gradskom prevozu ili dok čekate neki red. Pobrišite stare chatove, obrišite bespotrebne screenshotove. Sačuvajte potrebne sadržaje u abumima i folderima i updatujte sve na neki cloud.

DRANGULIJE

  • Ključevi – odredite im mesto na koje ćete ih spustiti kad uđete u kući i gde će vam uvek biti dostupni. Ukoliko imate one ključeve čiju namenu više niko ne zna – spakujte ih ili bacite (ako vam nisu zatrebali godinama, koja je verovatnoća da će se jednom pojaviti brava baš za taj ključ)
  • Baterije, sijalice, osigurači – možda nije loše da ih spakujete u male ćase, pa u neku fioku ili ormarić gde će vam uvek biti pri ruci.
  • Kišobrani – Bacite one kojima se otkačila jedna žica ili imaju bilo kakav kvar.  Kišobrane bar uvek možete kupiti 🙂

VAŠA TAŠNA

Ovo je možda jedna od stvari koje možete i baš odmah da uradite. Spakujte svoju tašnu. Ona je vaše ogledalo, odraz stila i stanja u vašoj glavi.

Istresite celu tašnu napolje i ostavite samo ono što vam je potrebno. Bacite osušene vlažne maramice, otvorena pakovanja običnih maramica, bajatu šminku, pokvarene upaljače, pairiće, račune…Uzmite čist neseser ili organizator za tašnu (zgodan je ako često menjate torbe), obnovite zalihe tampona, maramica, krema, prebrišite prosute proizvode. Isto uradite i sa novčanikom. Povadite sve, prebrišite novčanik, izbacite šta vam ne treba i ostavite samo najvažnije.

***

Biće vam potrebno neko vreme da sve ovo uradite. Što je dobro, jer bar vremena sada imamo na pretek. Iskoristite ga da neke stvari postavite na svoje mesto. Bukvalno. Kada završite sve ovo, možda ćete imati i bistriji pogled na neke druge situacije koje treba da dođu na svoje mesto ili bar volju da i nekim drugim oblastima života pristupite na isti način.

Da li postoji još neka oblast u vašem životnom prostoru u kojoj je potrebno stvari postaviti na svoje mesto?

Declutter Check listu preuzmite ovde.

Do čitanja.