PROJEKAT: CAKUM PAKUM ORMAN

PROJEKAT: CAKUM PAKUM ORMAN

Ne postoji neki dubokouman način da se piše o pakovanju i sređivanju ormana. Za nas žene, to je jedna fizikalija koja nam daje osećaj da smo nešto veoma veliko i značajano sredile u svom životu. Zapravo, pakovanje ormana i uvođenje reda u taj segment života je sjajna početna tačka i vetar u leđa za sređivanje svega ostalog, kako u prostoru u kom živite, tako i u životu generalno.

I ne znam kako vi, ali mene u proleće grune neki adrenalin koji mi da ludačku snagu i osećaj da mogu da pomerim planine, tako da velika i ozbiljna sređivanja ormana uglavnom sprovodim u tom periodu godine. I još nešto, ne mislim da sam neki modni guru, ali za uredan orman to i nije potrebno da budete. Dovoljno je da ste organizovani i racionalni, da ste pogledali neki declutter video i voilà. Ukoliko niste ništa od toga, u nastavku vam sumiram sve ono što sam ja baš na taj način i uz malo prakse pakovanja svojih, a i tuđih ormana, shvatila i naučila na ovu temu!

Pa da počnemo. Obećavam da neću deliti savete poput onih koje ste već pročitali 1000 puta.

KonMari metoda  

Da li ste znali da čak i za pakovanje ormana postoji metoda? Jedna od popularnijih (bar na YouTube-u) je KonMari metoda, nazvana po autorki Marie Kondo. Marie Kondo je jedna sitna Japanka koja organizaciju drži u malom prstu, a svoju filozofiju zasniva na pomaganju ljudima da očiste prostor koji ih okružuje istovremeno ostavljajući samo ono što im donosi radost. (Inače, kod nas možete pronaći i njenu knjigu „Magija pospremanja koja će vam promeniti život“, pa ukoliko ste zainteresovani, toplo preporučujem).

Saveti Mari Kondo za sređivanje ormana, u nekoliko praktičnih koraka, otprilike izgledaju ovako:

 • Izvadite sve svoje stvari iz svih ormana i stavite ih na jednu gomilu
 • Razvrstajte ih, odnosno sortirajte po kategorijama. Na primer, na jednu gomilu stavite sve jakne, na drugu sve pantalone, na treću sve haljine, na četvrtu sve suknje…
 • Iz svake gomile, izdvajajte stvari kojih želite da se oslobodite, ostavljajući samo one koje vas raduju kada ih vidite. Znate one stvari koje kad vidite kažete “Jao, vidi ovo…” ili “E ovo sam baš iznosala…”. Dakle, ako je odgovor na pitanje “Does this spark joy” pozitivan, stvar za koju ste se uhvatili ispunjava kriterijume da ostane u ormanu.

Prednost vađenja svih stvari iz ormana je i u tome što ćete moći da sagledate koliko ste ogrezli u konzumerizam, koliki ste horder, a kad ste već tu možete i detaljno prebrisati prašinu iz ormana, ubaciti kesice sa lavandom, sapune ili kestenje (protiv moljaca).

Izbacivanje je pola zdravlja

I pre nego što krenemo na vraćanje stvari u orman i pakovanje, kada je reč o izbacivanju, ja tu negujem svoju filozofiju, jer nisam pristalica izbacivanja stvari po svaku cenu, ali smatram i da neke stvari ne treba čuvati čak ni ako nas raduju. Moja logika izbacivanja se zasniva na sledećim kriterijumima, pa na gomile za izbacivanje ide:

 • Sve stvari koje su male ili koje su se skupile od pranja i sušenja (jedna napomena, stvari koje su vam male, automatski izgledaju lošije, pa čak i jeftino, ma koliko da ste ih platili ili kog god da su brenda)
 • Sve iznošeno, ućebano (znate one gromuljice koje nastanu iz tkanja), uflekano bez mogućnosti skidanja fleke, nedajbože pocepano. Nemojte se zavaravati da su to stvari za po kući. Čak i u kućnim uslovima, mnogo lepše i prijatnije ćete se osećati ukoliko su vaše stvari u dobrom stanju i svakako bez fleka.
 • Stvari koje su démodé, odnosno one stvari koje su bile ultimativno trendi pre dve, tri sezone i bez mogućnosti da u dogledno vreme ponovo budu in.

Kada ste izdvojili stvari kojih želite da se rešite i njih možete razvrstati na nekoliko kategorija. Na primer:

 • Gomila za poklanjanje na koju ide sve ono što je malo ili veliko ili što nam je prosto dosadilo, a očuvano je i još uvek upotrebljivo
 • Gomila za pored kontejnera na koju ide sve ono što je upotrebljivo, ali nemamo kome da damo i žao bi nam bilo da se uništi reciklažom. Na primer – tašne kojima je propala drška, ali rade posao.
 • Gomila za reciklažu, na koju ide sve ono što je neupotrebljivo i potpuno uništeno. Na primer, pocepane čarape, stari peškiri, stvari koje su uništene domestosom i drugim sredstvima za čišćenje, kućni tekstil, krpe i slično. Sve to možete odneti u H&M, a osim toga što ćete biti nature friendly, dobićete i vaučere popust od 15 odsto.

Naravno, uvek će se naći neka stvar za koju ste emotivno vezani ili za koju mislite da će vam nekad ipak biti dobra. Ne morate da bacite sve. Ostavite ih. Ja za te namene imam jedan zeleni stari kofer kom je otpao točkić i tu pakujem stvari koje još uvek emotivno nisam spremna da prosledim dalje.

Ono što je ostalo…

Dakle, trebalo bi da ste se posle ovako opsežne i nemilosrdne čistke oslobodili krša i da su vam sad ostale stvari koje su nosive i imaju neku funkciju. To znači i da ih ukoliko su dugo stajale u ormanu, treba oprati ili provetriti.

Kapute koje ste nosili čitave zime dajte na hemijsko čišćenje, a nakon toga ih sa sve najlonskom zaštitom i kesicama lavande u džepovima vratite u orman.

Ostatak stvari operite, ispeglajte i proverite. Vidite da li na košuljama imate sve dugmiće, da li se negde nešto rašilo, da li je potrebno promeniti rajsferšluse, možda nešto suziti ili skratiti.  I te stvari, odvojite na jednu gomilu, odnesite za popravku, pa kada ih popravite, spakovane ih vratite u orman.

Tehnika pakovanja

Kada je reč o pakovanju stvari u orman, delim ovde nekoliko svojih tehnika, pravila i ideja:

 • Za uredniji izgled, preporučujem da zamenite sve dotrajale ofingere i da ih unificirate. Najbolje bi bilo da koristite neke jače, drvene na primer, ali kako su oni dosta široki i zauzimaju dosta mesta, za tanje i laganije stvari možete koristiti i uže, plastične, pa čak i žičane. Samo ih bar grupišite po segmentima odeće.
 • Takođe, po KonMari metodi, stvari se u orman ređaju od dužih ka kraćim i od tamnijih ka svetlijim. Kada je reč o ređanju po dužini, to će vam u donjem delu ormana ostaviti deo koji je nepopunjen, pa tu na primer možete naređati tašne ili ubaciti kutiju sa šalovima i rukavicama.
 • U jedan orman (kod mene je to onaj najbliži vratima) spakujte sve jakne, kapute, kišne mantile, kožne jakne i generalno grejuće, gornje delove, koje oblačite pri izlasku iz kuće pa će vam biti pri ruci. Ukoliko nemate prostora, jakne možete spakovati i u vakum kese, pa odložite na neko mesto, dok ponovo ne dođe njihova sezona.
 • Kada je reč o ormanu gde držite gro svoje odeće, preporučila bih da na primer tokom zime, spakujete letnje stvari poput haljina, suknji, tankih bluzica, u vakum kese. Ostavite samo ono što vam treba za tu sezonu, jer ćete tako imati bolji pregled situacije.
 • Kada ostavite samo ono što je sezonska garderoba, komade grupišite po kategorijama. Kod mene, na primer, na krajnjem levom delu ormana stoje sakoi grupisani od crnog do belog po bojama, zatim slede haljine, pa košulje. U donjem delu istog ormana se nalaze tašne.
 • U drugom ormanu, takođe sa prečagicom za ofingere se nalaze levo pantalone i farmerke, na ofingerima, a desno suknje. Suknje držim na ofingerima sa štipaljkama na krajevima, što je veoma praktično.
 • Veš odvojite u posebnu fioku – razdvajajući gornje i donje delove, gaćice, brushaltere i potkošulje. Preporučujem color blokove, kako bi vam bilo preglednije. Takođe, u Ikei možete naći kutije zgodne za pregrađivanje fioka, odnosno za grupisanje i kategorisanje određenih stvari.
 • U poseban deo odvojite opremu za vežbanje, ukoliko je koristite. Ukoliko je imate, a ne koristite, spakujte je u vakum kesu ili kutiju koju ćete odložiti na zgodno mesto.
 • Police u ormanu iskoristite za ređanje džempera, dukseva i majci, grupišući svaku od ovih kategorija i ređajući po bojama. Ja nisam pristalica kačenja pamučnih majci na ofingere, jer mislim da se na taj način više gužvaju, ali to je stvarno na vama.
 • Kada je reč o tašnama, sve one koje su čvrste strukture, kada ne koristite predlažem da napunite nečim. Na primer, ja u jednoj čvrstoj kožnoj tašni držim jastuk, dimenzije 30×30, dok sve one koje nemaju čvrstu strukturu ređam jednu na drugu, a sve ih držim u plastičnoj, širokoj korpi za veš.
 • Kada je reč o čarapama – sportske čarape, spakovane držim u korpici, dok najlon čarape razvrstavam po debljini i boji, a zatim ih pakujem u kesice.
 • Kada je reč o šalovima kapama i rukavicama, sve ih možete spakovati u dekorativnu, kartonsku kutiju i ćušnuti na dno ormana ili u neki njegov ugao.

Ok, znam da sad sve što sam ovde navela deluje kao totalni OKP. Ali ja to i jesam i ne krijem, a svoj OKP koristim da pomognem i drugima da unesu red u svoj život, nema na čemu :). Pa ako iskoristite tek jedan od svih ovih saveta, meni je to super :).

Ovde bih završila sa segmentom priče o raščišćavanju ormana i njegovoj organizaciji. Verujem da će biti neki update, a i ako imate neke svoje ideje i trikove, pišite. Imam  fetiš na ovu temu, skoro kao i na excel tabele.

Kad smo već kod excela, kako da vodite svoje lične finansije pročitajte na ovom linku.

O ritualima za srećniji, a i organizovaniji život, pisala sam u ovom tekstu.

Kako bolje da organizujete svoje vreme, pročitajte u tekstu o time blockingu.

Do čitanja!