PROLEĆNI UPDATE

PROLEĆNI UPDATE

U prethodnom tekstu pisala sam o akciji sređivanja ormana  i pomenula sam da je meni lično proleće period kada me „grune neki adrenalin koji mi da ludačku snagu i osećaj da mogu da pomerim planine“. Raspali me neka energija i imam utisak bih pospremila sve po svojoj kući i svom životu (a onda bih krenula na druge kuće i tuđe živote:), a da mi ne bude dosadno ubacila bih i neke inovacije. U to ime sakupila sam spisak nekih mini apdatejta (što s’ ono kaže u našem narodu), odnosno načina da osvežite svoju svakodnevicu, da neke rituale unapredite, a sveukupno da imate osećaj boljeg kvaliteta sopstvenog života i dešavanja u njemu. Pa da počnemo.

Planiranje

Dosadila sam i bogu i narodu sa pričom o planiranju, ali iskreno verujem da je dobar plan pola posla. Nikad nije kasno da svoje vreme počnete da koristite na racionalan i efikasan način. U jednom od prethodnih tekstova pisala sam o time blockingu i to je sjajan način da se organizujete na dnevnom nivou.

S druge strane ni dugoročno planiranje nije za bačiti, pa u to ime vidite koliko vam je dana godišnjeg odmora ostalo, gde šta može da se spoji s nekim praznikom, pa možda možete da odete na kraće putovanje ili organizujete veliko prolećno spremanje, krečenje stana ili samo uživanje kod kuće i u svakodnevici bez poslovnih obaveza.

Edukacija

Edukacija ili savladavanje novih znanja i veština je instant način da poradite na svom samopouzdanju. Neću predlagati ništa posebno, svako može spram sebe i svojih interesovanja da izabere edukaciju, dovoljno vam je samo da imate pristup internetu.

Što se mene tiče, ja sam početkom ove godine krenula na kurs digitalnog marketinga kod Istoka Pavlovića i Ivana Bildija i malo je reći da kurs puca od informacija i znanja i da je neophodno da budete maksimalno posvećeni ako želite da iz kursa izvučete maksimum.

Paralelno sa ovim kursom, otkrila sam i kurs Miloša Pistolića, pod nazivom „Korak, po korak: Biznis plan za koučeve“. Sve lekcije možete pogledati na youtube-u, a meni je lično, iako ne planiram da budem coach, zanimljiva je Miloševa metodologija koja vas korak po korak vodi od temelja – od kreiranja sopstvenog proizvoda, preko pozicioniranja i ciljnih grupa do izvora zarade. I to je možda deo koji kod Istoka i Ivana fali, jer se podrazumeva da znate šta vam je proizvod (čime god da se bavite).

Poenta ova dva primera nije da se hvalim već da vam dam ideju, uz napomenu offline kursevi mogu biti i sjajan način socijalizacije i širenja kontakata.

Čitanje

Primetila sam da su mnogi moji prijatelji, a naravno i ja, totalno zanemarili čitanje. Kod mene lično to se svelo na do desetak knjiga godišnje, što je stvarno malo. U jednom od postova sam pisala da je dobar način da se ubrzate sa čitanjem da se učlanite u biblioteku. Rok vraćanja od dve nedelje je realan i pritiska vas da ne razvlačite knjige koje čitate. Međutim, kako sam ja nastavila da kupujem i gomilam knjige koje ne stižem da pročitam, nakupila se poprilična količina. Zato sam početkom ove godine pokrenula lični #readingchallenge koji podrazumeva čitanje minimum 30 knjiga godišnje, a uz to je neophodno napisati i kratak osvrt, čisto da znam šta sam pročitala. Trenutni score je osam knjiga za prva tri meseca. I ima tu svega – od klasika, preko beletristike do popularne psihologije. Sve što mi padne pod ruku. I sa ponosom mogu da kažem, da sam potkačila čak i mamine knjige, komplet knjiga koji je napisao Gi de Mopasan, izdanje iz 1976. godine, a trenutno čitam „Bell a Mie“.

I još nešto, ako niste otkrili tu čar, podsećam vas na čitanje u prirodi ili parku, na klupici, ćebencetu ili ispod nekog drveta. Ne košta ništa, a neprocenjive je vrednosti.

Manje vremena na ekranima

Ne znam da li postoji neko istraživanje koliko vremena u proseku provodimo na ekranima, bilo da je u pitanju telefon, računar ili televizor. Znam koliko ja provedem i stvarno mi nije dobro kad pogledam sate i sate koji su otišli u nepovrat. I zato sam rešila da lagano smanjujem boravak po Instagramima, a da svoje vreme provodim kvalitetnije. (reče žena i otvori još jedan instagram nalog – Da li ste videli moj „Do mile volje” IG nalog, ako niste zapratili, bilo bi lepo :), hvala). Ukoliko do sada iste razmišljali o ovome proverite da li na telefonu imate aplikaciju screen time, pogledajte svoje vreme i razmislite da li je za smanjivanje :D.

Trening

Ne postoji ništa lepše nego kada se u svojoj koži osećate dobro, a za to je ipak potrebna i disciplina. Podsećam vas na ideju treninga koje možete raditi kod kuće (pisala sam o njima u tekstu Rituali za srećniji život). Možete trenirati i u nekom sportskom centru, a ja vam ovde preporučujem Sportski centar Tašmajdan gde za iznos jedne članarine možete ići na 11 različitih programa, svakog dana i u terminu koji vam odgovara. Ja sam do sad isprobala tae bo, pilates, spining, body workout i cardio core gluteus i strava je sve :). P.s. Hvala Tamari i Mileni na vaučerima i podsticaju 🙂

Ako niste ni za to, opcije na otvorenom, trčanje na Košutnjaku ili u Banjičkoj šumi ili bajs na Adi mogu biti alternativa.

Da li i vi imate neke svoje rutine da instant unapredite svoju svakodnevicu i osećate se bolje?

Kod mene naravno ima i onih dana kada mi se baš ništa ne radi. I tada džaba sva moja organizacija i sve veštine kompresovanja obaveza. Nije mi čak ni do tih kompresovanih ili apdejtovanih verzija, jer bih najradije ostala u krevetu, u pidžami sa knjigom koja može da se čita s pola mozga. Ipak takvi dani su retki i rezultat su toga što 90% vremena pokušavam da postignem što više i iskoristim maksimum od svog vremena, da čekiram 1001 stvar sa svoje to do liste, da iskoristim svaki minut, pa čak i kad je slobodno vreme u pitanju. Da li se i vama dešava da sagorite u toj dnevnoj jurnjavi?

Do čitanja!