OVO JE NAJVAŽNIJI PLAN KOJI MOŽETE DA NAPRAVITE ODMAH – PLAN ZA BRIGU O SEBI

OVO JE NAJVAŽNIJI PLAN KOJI MOŽETE DA NAPRAVITE ODMAH – PLAN ZA BRIGU O SEBI
Self care plan

Ako redovno pratite blog (nadam se da ima takvih :)), možda vam je u mentalnoj keš memoriji ostao trag najave da ću u predstojećim tekstovima „koncept“ uvođenja reda u život i kreiranja života kakav zaslužujemo da živimoprimeniti kroz više različitih oblasti. Declutter, kao najlakši vid uvođenja reda bio je prva stavka, a verovali ili ne, samim declutterom, počeli ste da radite i na brojnim drugim procesima :).

Uvođenje reda u život je termin koji se, iz moje perspektive, podjednako odnosi na sve oko nas, kao i na sve ono u nama. Zapravo, jedno bez drugog nema nikakvog smisla. Živeti u miru i zadovoljstvu sa sobom, dok se sve oko nas raspada (bukvalno ili metaforično) ili živeti u savršeno uređenom okruženju dok se sve u nama (i na nama) raspada, podjednako je besmisleno. Briga o sebi, koja podrazumeva sklad uma, duha i tela, tema je o kojoj danas pišem.

Napomena: Kako ova tema ima tendenciju da vrlo lako sklizne u psihološko savetovanje, želim odmah da se ogradim i da kažem, da to nije cilj.Kao što sam i u tekstu o planu za situacije kad ništa ne ide po planu, napisala – pišem iz svoje perspektive i na osnovu svog ličnog iskustva, razmatram kako praktično možemo da pomognemo sebi, šta možemo da uradimo za sebe, svoje raspoloženje i osećaj unutrašnjeg mira.

Dakle, da ostavimo po strani obaveze i produktivnost. Skuvajte čaj ili kafu, udahnite duboko, poklonite sebi taj ritual, pa da krenemo na pravljenje plana brige o sebi, da ne kažem self care- check liste. Kada sve dobro izanaliziramo, na kraju teksta vam ostavljam link sa kog možete preuzeti listu za brigu o sebi, koju dodatno možete dopunjavati i personalizovati.

Ajmo sad  na neki konkretan sadržaja na zadatu temu 🙂

Nedavno sam pogledala prelep nemački film 303, u kom jedan od junaka kaže „Ljudi su jedina živa bića na planeti koja brinu o sebi“. Mislio je naravno na osećaj zabrinutosti zbog onoga što proživljavamo ili ćemo proživeti, ali i na druga osećanja. Osvešćivanje svakog od tih osećanja, analiziranje i prihvatanje, deo je brige o sebi. Ali briga o sebi je i toliko više od toga.  To je briga o svim segmentima zdravlja, dobrog unutrašnjeg (psihičkog i emotivnog) osećaja i opšteg fizičkog osećaja. Briga o sebi je kao declutter – sve raščišćeno iznutra, da bi dobro izgledalo i spolja. Nije dovoljno ni da samo izgledate dobro, a da se iznutra, rečnikom uvoda ovog teksta, sve raspada. Zbog toga ovaj tekst delim u tri segmenta i želim da obuhvatim sve ono što se praktično odnosi na mentalnu i emotivnu brigu o sebi; zdravstvenu i fizičku brigu i rutinu nege i brige o svom telu.

***

Emotivna i mentalna briga o sebi iz moje perspektive podrazumeva da se vi dobro osećate u svojoj glavi, srcu i sa svojim emocijama. To nije uvek lako i ako ste imalo svesna osoba sigurno ulažete puno napora da upoznate i razumete sami sebe.  Poznavati sebe prvi je korak na putu do osećanja sklada sa sobom. Verujem da je za to potrebno i vreme, odnosno zrelost, a možda i podrška sa strane da dublje uđemo u neke tananije slojeve svoje ličnost. Za mene ta vrsta brige podrazumeva:

 • utišavanje buke misli
 • samospoznaju (da to tako nazovem),
 • sagledavanje i postavljanje ličnih ciljeva
 • osećanje zahvalnosti
 • oslobađanje od stresa
 • povećanje nivoa lične sreće

Svaka od ovih tema je kompleksna i stručnjaci su im posvetili stotine strana naučnih radova i sate i sate ekspertize. Ni najmanje ne želim da zalazim na tu stranu ove teme, već u nastavku želim da pričamo o nekim alatima koje svako od nas može da primeni:  

Pisanje dnevnika

Iako postoji i kao terapeutska metoda, najjednostavniji oblik pisanja dnevnika, kao način da izrazite svoja osećanja ili misli, je već sam po sebi oslobađajuć. To je nešto što pišete sami za sebe (bez potrebe da razmišljate kako će neko ko čita razumeti), prilika da neko vreme posvetite sebi, bez razmišljanja da li ono što pišete ima književnu vrednost ili da li je gramatički ispravno. Tok pisanja u dnevniku može da ide u formi događaj – emocija – reakcija. Kada se nekada vratite na ono što ste ranije pisali, moći ćete bolje da procenite svoj rast i to koliko ste se u međuvremenu promenili.

Preporuka:Knjiga o meni“ Ivane Kuzmanović je jedina knjiga o vama. A nastaje tako što svakodnevno odgovarate na jedno pitanje. Na sajtu Lagune, koja je izdavač, knjiga je opisana ovako:

 „Ovaj poseban dnevnik će vam postepeno stvoriti naviku da budete prisutni, da se pitate, da pronađete odgovor, čujete ga iznutra, zapišete i osetite kakvo značenje taj odgovor ima za vas. Pojedini odgovori će vas vratiti u detinjstvo, neki će vam pomoći da otkrijete svoja uverenja, da prepoznate stavove koje imate, sagledate navike. A postoje i ona pitanja koja će vas prikazati u nekom novom svetlu. Upoznaćete bolje sebe, a upoznavanje je preduslov svake ljubavi, tako da ova knjiga ima nameru da vam pomogne u razvijanju ljubavi prema sebi. Najvažnijoj ljubavi od svih.“

Utišavanje buke misli

Znate onaj osećaj kad se misli roje, ne zna se gde koja počinje i gde se završava. Od toga šta je sve ostalo od posla da se završi, preko toga šta ćete za ručak sutra, do podsećanja da zakažete lekarski pregled i odete u nabavku, samoprekorevanja da nije trebalo da pijete toliko kafa danas, pa sve to još puta deset, dok u pozadini idu poslednje vesti koje gledate u tom danu, istovremeno skrolujući instagram. Pa-ka-o.

Stavljanje svega toga na mute je posao! I treba ga vežbati. Kada krene ova bujica svega kroz glavu, jedan od načina je da zaista pokušate da uključite jedan unutrašnji mute, kao i da pokušate sa vođenim meditacijama, koje da bi imale efekta morate da slušate, a da biste ih slušali morate da se koncentrišete i ne mislite od drugim stvarima.

Preporuka: Kada je reč o vođenim meditacijama već više puta sam pominjala Insight Timer, koji pored muzike za spavanje, ima i meditacije koje će vam pomoći da se bolje koncentrišete, a da ostale stvari isključujete.

Sagledavanje i postavljanje ličnih ciljeva

Toliko široka tema i potrebno joj je mnogo više prostora od jednog pasusa. Opšti zaključak je da – da biste znali šta da radite, trebalo bi da imate neku destinaciju, da ne kažem cilj.

Preporuka: Iz praktičnog ugla, mogu da vam preporučim Mindvalley kao aplikaciju koja može da vam pomogne da definišete i opišete brojne oblasti svog života, a zatim da na osnovu toga postavite i ciljeve. O primeni Mindvalley koncepta pisala sam u ovom tekstu, pa možete da se podsetite.

Drugi dobar način jeste da zaista sednete i razmislite šta je to što želite, a zatim da prensete na vision board. Majke mi, radi.

Osećanje zahvalnosti

Jedna od onih vežbi koja nas podseća na sve one lepe stvari koje na dnevnom nivou zanemarujemo, a koje bi trebalo da budu izvor naše sreće i zadovoljstva. Kada vas spopadne malodušnost ili kad pomislite kako ste nezadovoljni jer nemate „ovo ili ono“ sedite i stavite na papir sve ono što imate i na čemu ste zahvalni. Videćete da je ta strana liste mnogo duža, od one u kojoj žalite za svim onim što nemate.

Preporuka: Iz praktičnog ugla, toplo vam preporučujem Dnevnik zahvalnosti.

Lista malih, praktičnih “zahvata”, koji dugoročno rade u korist vašeg zdravlja

Znam, znam, ali rećićete džaba sve to ako nemamo zdravlje. Naravno, podrazumeva se da je zdravlje na prvom mestu i da kada je reč o zdravlju na neke stvari ne možemo da utičemo, ali postoji baš dug spisak onih na koje možemo. Male stvari svaki dan, prave veliku razliku na duge staze.

Sigurno mnogo toga već radite, ali svakako u nastvaku dajem listu praktičnih “zahvata”, koji dugoročno rade u korist vašeg zdravlja, dok na dnevnom nivou čine da osećate da ste nešto dobro uradili za sebe:

 • Godišnji sistematski pregled
 • Redovan godišnji ili polugodišnji odlazak kod zubara
 • Fizička aktivnost (šta god da volite od šetnje do insanity-a)
 • Jutarnje istezanje ili jutarnja joga (da li se sećate Adriane koju sam vam pominjala pre dve godine i njenog #30daysoofyogachallenge)
 • Bicikla umesto automobila (kada je to moguće)
 • Zdrava i kvalitetna ishrana koliko god je to moguće (mala kršenja u par dana svakako nisu tragična)
 • Dovoljna količina vode (možete da instalirate i aplikaciju za ovo)
 • Night mode na telefonu, koji iskuljučuje sve notifikacije u toku noći i obezbeđuje vam neoometan san. Idealno i telefon u drugoj sobi.
 • Odlazak na spavanje na vreme (a svakako ne posle ponoći)

Preporuka: Kada je reč o praktičnom aspektu priče o zdravlju, barem kod nas devojaka, podsećam vas na aplikaciju Period Calendar (koju sam sigurna da koristite), a osim opcija za praćenje ciklusa, pogledajte i segment self care koji nudi tutorijale za samopregled grudi, kao i predloge vežbi za početak i završetak dana, vođene meditacije, itd…

I na kraju, ali ne najmanje bitno

Deo našeg dobrog osećaja, dolazi i iz zadovoljstva time kako izgledamo. Ne kažem da su nam potrebne jagodice koje seku vazduh ili usne koje samo što ne puknu ko zrele trešnje, mislim na ono što vas čini urednim, negovanim i svežim i zbog čega se osećate dobro i zadovoljno sobom.

Žao mi je što se vrlo često sve ovo posmatra kao neka banalnost, kao nešto manje bitno, odraz taštine ili ispraznosti, a zapravo svaka od ovih stavki takođe ima terepeutsko dejstvo i pomaže da, pored toga što bolje izgledamo spolja, da se bolje osećamo i iznutra. I zato ne bih a priori odbacivala sve one home spa priče influenserki, jer zapravo odražavaju taj mindful odnos prema telu, kroz rituale koji nas opuštaju.

Kako mi je totalno bzvz da vam dajem predloge šta je to što „treba da radite“, sigurna sam da svako od nas zna šta mu treba i u kom obimu, dajem ovde neki okviran rezime, koji može da bude i „Post karantin plan nege“, a vi dopunite ili eliminišite ono što nije vaša šolja čaja:

 • Dnevna i večernja rutina nege kože lica (kapiram da ne spavate sa šminkom, mažete kremu, znate čemu služi tonik J)
 • Tretmani lica i uredne obrve ( dinamika i ljubav prema ovom vidu nege je individualan, kao i potreba). Ja sam neka svoja iskustva na tu temu opisala u ovom tekstu.
 • Ošišana i uredna (ofarbana ili nefarbana) kosa (zaista je individualno koliko se često šišate, farbate, etc)
 • Pedikir i manikir
 • Depilacija ili još bolje epilacija
 • Masaža i piling tela

Bezveze mi je da vam sve ovo obrazlažem. Pun je net saveta na ovu temu, a jedina preporuka koju imam je da za sve ovo nađete ljude kojima verujete i prepustite im da urade sve ono što ne možete sami. Ako vas opušta da sami radite bilo šta od navedenog i to je OK, iskoristite to kao priliku da neko vreme posvetite sebi.

Ovde bih sada stavila tačku na temu brige o sebi, mada je ta priča neiscrpan izvor inspiracije. Ukoliko vi imate neki svoj način na koji posebno brinete o svom wellbeing-u što se ono kaže, a da nisam pomenula, pišite u komentarima.

Ovde možete preuzeti self-care check listu.

Do čitanja.