PISMO STARIJOJ VERZIJI SEBE

PISMO STARIJOJ VERZIJI SEBE

Svojevremeno su McCann Truth Central i magazin Nedeljnik, pokrenuli akciju u kojoj su javne ličnosti pisale “Pismo mlađem sebi” i “Pismo starijem sebi.” Bili javne ličnosti ili ne, svi mi razmišljamo o tome kako bi bilo da nam je ova pamet, a one godine ili u drugoj verziji da su nam ove godine, a mudrost koju ćemo tek steći.

U prošlom tekstu pisala sam pismo mlađoj sebi. Nisam najzadovoljnija, moglo je i mudrije. Da mi je 65, možda bi saveti bili drugačiji. Danas šaljem pismo starijoj verziji sebe, onoj sebi koja puni 65. I nadam se da će narednih 30 godina koje mi predstoje ispasti i bolje nego što planiram

Zdravo draga Olja,

Ne znam da li ti se iko više tako obraća. U jednoj fazi si više insistirala da te zovu Olivera, jer si mislila da to ime ima veći autoritet i da će te poslovni saradnici doživljavati ozbiljnije.  Mislila si da nas ime odeđuje. Nomen est omen. Nije daleko od istine, mada nadam se da sada sa 65 ipak imaš i one koji su ti dovoljno bliski da te zovu nadimkom.

ŽIVIŠ KAKO ŽELIŠ, IDEŠ KUDA HOĆEŠ

Pre svega, nadam se da je tvoje zdravlje u redu, da si vitalna i da nema prepreke koja bi te sputavala da živiš kako želiš i ideš kuda hoćeš. Sloboda ti je oduvek bila važna. Pričam i iz ugla Korona virusa i karantina. Neverovatna, gotovo filmska situacija, za koju se nadam da je samo običan incident koji se više nikada nije ponovio.  Uostalom znaćeš dok budeš čitala ovo pismo.

Da li živiš kako želiš?

NEUSPEH = NOV POČETAK

Nadam se da i sa 65 imaš plan za sve moguće situacije, pa čak i za one kad ništa ne ide. Ovo je godina u kojoj si ko zna koliko puta pomislila upravo to. Nadam se da je sve što si u ovoj godini doživela kao neuspeh, zapravo značilo i novi početak. Radujem se da saznam šta se dogodilo sa svim tvojim grandioznim planovima – da li si kupila taj toliko željeni stan ili možda kuću, da li si živela u inostranstvu, čije su te ruke najlepše grlile i gde su bili najčarobniji zalasci sunca.

O ČEMU TRABUNJAŠ OD DETINJSTVA?

Nadam se da si nastavila da putuješ onako kako si znala ovih godina. Pitam se – da li si se ikad više vratila u Norvešku. Za Dansku potpisujem da si išla još ko zna koliko puta . Da li si 2028. otišla ponovo u Pariz? Ostalo je i još mnogo destinacija van Evrope o kojima trabunjaš od detinjstva – Novi Zeland, Mongolija? Nadam se da su ti se te dečije želje ostvarile.

IMAM VAJB ZA DOBAR PLAN

Znam da ti je do 35 bilo važno da budeš organizovana, da uvek imaš plan šta radiš i zašto nešto radiš, da voliš svoj posao, da putuješ i da uvek imaš inspiraciju da se kreativno izraziš. Nadam se da te je taj vajb vozio i kasnije.

DOVOLJNO MINDFUL ZA SVOJE GODINE

Za svojih 35, poprilično si mindful.  Nadam se da i dalje uživaš u svojim malim dnevnim ritualima – prvoj jutarnjoj kafi, čitanju knjiga sa onih tvojih gomilica, šetanju kruga oko Ade ili u pogledu na grad koji se pruža sa Ski staze, da još uvek uživaš u tome da u Beogradu otkrivaš ono što ti je nepoznato, kao kad si prošlog leta otkrila Adu Međicu. Mimo svega toga, verujem da ti je i dalje važno da sa sobom budeš u skladu, da uradiš svoju jutarnju jogu, da meditiraš kad ti treba mir, da čitaš, pišeš i misliš.

DA LI JE SPONTANOST PRECENJENA, A KREATIVNI HAOS MIT?

Ipak i pored svog tog dnevnog uživanja, pitam se da li još uvek veruješ da je spontanost precenjena, a da je kreativni haos mit. Sećaš se onih tvojih planera u koje si raspoređivala kad šta radiš, jer si zbog prokrastinacije umela da ulupaš ceo dan u skrolovanje instagrama. Nadam se da se i dalje držiš nekog malog dnevnog plana, makar u glavi, i da na kraju dana možeš da čekiraš što više done boxova.

=SUM(OP1984:O2050)

Prošlo je 30 godina od ovog pisma. Pisala sam ga sa namerom da ga pročitaš kad kreneš u penziju. Znajući tebe iz ove faze života, ne verujem da si u penziji, pa čak iako u svojim papučicama sa trema kuće, u nekoj naslonjači gledaš zalazak sunca. Kada se osvrneš, nadam se da si zadovoljna osoba i da iza sebe ostavljaš zdrave, duboke i značajne međuljudske odnose; da iza sebe ostavljaš nekoga ko će poželeti da pročita ono što pišeš i da si zadovoljna rezultatom formule =SUM(život) u tvom omiljenom excelu, u kom god da je sad formatu.

Sve drugo, bilo bi nedovoljno, a verujem da je tvoja merna jedinica za sve i dalje „Do mile volje“.

Uživaj u godinama koje ti tek predstoje. Verujem da ćeš ih kvalitetno ispuniti i ne sumnjam da ćemo se sresti u nekom paralelnom univerzumu.

Tvoja 35-godišnja Olja

P.s. Nadam se da si naučila da kuvaš, a ako nisi da bar deliš život sa nekim ko zna 🙂