ŠTA PERSONALIZOVANI TRETMAN MOŽE DA UČINI ZA KOŽU VAŠEG LICA?

ŠTA PERSONALIZOVANI TRETMAN MOŽE DA UČINI ZA KOŽU VAŠEG LICA?

Tema čišćenja lica nije neka duboka životna filozofija, ali kada imate problem znate koliko vam je to važno na svakodnevnom nivou za normalno funkcionisanje, zdravo samopouzdanje i dobar lični osećaj.

***

Ja sam imala sreće da najosetljiviji period odrastanja provedem pošteđena ovog problema. Progurala sam ceo pubertet uz tu i tamo neku bubuljicu, koja je u tom trenutku bila najveći problem na svetu, ali suštinski imala sam pravu bebeću, čistu kožu.

I kako ništa što je lepo ne traje večno, tako je i moja čista koža, sa polaskom na fakultet, ustupila mesto problemima i problemičićima. Danas nakon ovoliko godina znam da mi je neki kozmetički preparat ili šminka napravila problem za ceo život po rubovima jagodica i obrazima, puneći moje pore po ubrzanoj proceduri. Sećam se mog užasa kada je ta nežna dečija koža postala hrapava, bez tendencije da će se to brzo rešiti, iako sam probala sve moguće opcije – od skupe kozmetike do apoteke u kojoj su vam mutili razne apotekarske preparate za rešavanje problema nečiste kože.

Takođe, sada iz ove perspektive znam da je trebalo da odem na klasičan tretman čišćenja lica kod proverene osobe koju u tom trenutku nisam poznavala, kao i da je trebalo da smanjim doživljaj sa sumanutim umivanjem i isušivanjem lica, što je samo pospešivalo moj problem.

Kako je to moja kozmetičarka Zlata definisala, kod mene je u tom trenutku  došlo do disbalansa u radu lojnih žlezda, to jest poremećen je odnos lučenja masnih lojnih žlezda i vlage kože. Moja koža spada u red mešovitih i dehidriranih koža, odnosno koža je tanka i transparentna, ne zadržava vlagu i zato deluje dehidrirano, ma koliko da je negujem.

Ono što je Zlatin savet jeste da se kod ovakvog tipa kože, a to je uglavnom suva koža na obrazima i masnija T zona, sa porama koje se intenzivno pune, rade pilinzi za osetljivu kožu koji moraju da budu hidrantni, ali i hranljivi. Posle pilinga kože se radi čišćenje i ekstrakcija pora kože, kako bi koža kasnije bolje upila aktivne supstance.

Takođe, samo da pomenem da kod Zlate taj uvodni deo tretmana izgleda tako što sve vreme dok se lice naparava, Zlata radi masažu odgovarajućim preparatom pa koža na kraju stvarno izgleda blistavo i osveženo.

Takođe, ono gde sam ja grešila jeste mehanički piling. Uvek sam mislila da ako agresivno izribam kožu lica da će problemi nestati. Zapravo dodatno sam je iritirala, a koža se, s obzirom da je zbog nedostatka vlage osetljiva, mašćenjem branila.

Nakon čišćenja lica, stavlja se maska koja bi trebalo da bude u gel formi, sa visokim koncentratom hidratacije. Prednost maske na bazi gela, nakon čišćenja lica je i to što ona neće zapušiti pore, već će one i dalje ostati čiste. Kako bi koža zadržala vlagu, hidrantna maska sa hijaluronom je win-win kombinacija jer omogućava da koža vezuje vodu za sebe.

Više puta sam pomenula pore koje se brzo pune. To znači da ih je potrebno očistiti na svakih mesec do dva u mom slučaju, kako bi koža izgledala zdravo i čisto. To je takođe, posledica disbalansa i odbrambenog mehanizma kože zbog agresivnog čišćenja. Kako do toga ne bi dolazilo, u mom slučaju Zlata je uradila mezoterapiju galvanskom strujom. To znači da mi je u kožu ubacila aktivni serum vodene teksture kako bi se smanjilo lučenje lojnih žlezda što je zapravo osnovni problem moje kože. Nakon terapije, stavili smo kolagen kremu, za nas do 35 godina. I to je to što se tiče čišćenja kože.

Podočnjaci, podočnjaci uvek grozno stoje

Drugi deo mog problema su podočnjaci. Svi koji me poznaju, znaju za moj večito umorni izgled, zbog podočnjaka koji su otečeni i modri. Tako sam se rodila i pomirila sam se sa tim da nikad, ma koliko bila odmorna, naspavana i na svežem vazduhu, neću biti bez podočnjaka. Nema tu rešenja, a jedino što je moguće jeste da ti moji životni saputnici budu manje vidljivi i otečeni.

Zato mi je Zlata uradila tretman zone očiju gelom. Zapravo, reč je o masaži gelom koji drenira taj sunđerasti deo ispod očiju. Stavlja se maska, a nakon toga nešto poput maske za virtuelnu realnost, tj. aparat koji je programiran na drenažu. Drenaža zapravo rešava problem nakupljanja vode u tkivu, a njen rezultat je splašnjavanje otoka i podizanje kapaka, odnosno bolja otvorenost očnog kapka i manja izraženost onih bora između nosa i usana koje sa godinama postaju sve dublje.

U praksi to izgleda tako kao da vam neko blago i nežno klikerima masira podočnjake. Nakon skidanja maske, moj utisak je bio da se podočnjaci zaista manje vide i da nisu onako duboko urezani, modri i intenzivni. To je zato što drenaža limfnog toka čisti toksine u dermu, pospešuje metabolizam kože, prokrvljenost i pruža bolju nahranjenost kože. Aktivira se kolagen i elastin i dobija se koža boljeg tonusa i dotoka kiseonika u tkivu.

Za kraj

Da rezimiram, nakon više od 15 godina od prvog odlaska kod kozmetičara (od kojih su neki stvarno bili dobri), prvi put sam dobila personalizovani tretman lica. Ovo je bio klasičan tretman čišćenja, ali je u potpunosti prilagođen zahtevima moje kože, koja je kao i svaka druga koža, specifična i sa svojim prednostima i manama. Lice mi i nakon dve nedelje od tretmana sija i deluje zdravo i nahranjeno, a pore deluju čisto. Žao mi je što mi niko ranije nije rekao da prekinem sa jutarnjim umivanjem sapunom, penama i gelovima na koje sam dala ono baš mnogo novca, jer mi to samo dodatno iritira lice (i novčanik). Takođe, niko mi nikad nije rekao da period punjenja pora može da se produži, a očigledno da može.

Pomenula sam Zlatu, pa ako vas zanima da i vama neko nađe dobitnu kombinaciju za problem vaše kože, možete je pronaći u Studiju lepote Duna. Ako vam treba neka informacija tu sam, a i Zlata je otvorena za sve informacije. Iskreno, jedva čekam naredni tretman. Nekako sam sebi objasnila da je ta naša koža outfit za ceo život i da mi više vredi tretman lica, nego majica osrednjeg kvaliteta koju ću da bacim do naredne sezone. Verujem da se slažete 🙂

Do narednog čitanja želim vam blistavu kožu i dobro raspoloženje 🙂

Leave a Reply