RECEPT ZA PRAZNIČNU RADOST

RECEPT ZA PRAZNIČNU RADOST

Kakva vam je bila 2019. godina? Da li ste i vi mnogo toga naučili na teži način? Da li ste stekli neku novu životnu mudrost i zrelost? Da li je i kod vas išlo jedan korak napred, nazad dva? Ma, ni kod mene ;).  Rezultata je bilo, ali ni napor, nerviranje i stres nisu izostali. I najvažnije posle mnogih izazova, za moju porodicu i mene, iz ove godine (nadam se) izlazimo kao pobednici :).

U to ime, rešila sam da baš lepo ispratim 2019. godinu i da tome posvetim čitav mesec decembar ili bar ono što je od njega ostalo. Biće ovo jedan praznični tekst, napisan sa idejom da sa vama podelim sve one svoje rituale za svaki dan, a koji donose čaroliju praznika u kuću, glavu i srce 🙂

Za projekat “čarolija” sledi lista neophodnosti:

1.Praznična muzika

Ok, kapiram da je neki i ne volite, ali sigurna sam da postoji neka verzija zimske, srcegrejuće playliste koja vam je asocijacija na ovaj period godine. Što se mene tiče,  izbor je neverovatan i ne znam šta bih pre slušala, pa svaki dan slušam nešto novo:

2. Dekoracija

E, kad smo rešili muziku, red je na dekoraciju. Ja spadam u red fanatika kada je kićenje jelke u pitanju i ove godine mi nije bilo teško da okitim čak tri jelke već do 3.decembra. Imam neki svoj sistem i redosled po kom kačim ukrase, ali kako je to zabava za čitavu porodicu, uvek možete pribeći triku Monike Geler.

Inicijalno sam pripremila spisak sa predlozima gde da kupite dekoraciju, ali kapiram da ćete se već snaći oko toga. Ono što ja praktikujem jeste da svake godine dopunim svoju godinama sakupljanu i brižljivo odabranu kolekciju ukrasa. Istovremeno declutterujem sve ono što je staro, oštećeno ili demodirano.  Takođe, uvodim i neke nove tradicije, pa svake godine kupujem po jedan poseban ukras, malo skuplji i lepši od ostalih, a koji ima posebnu vrednost i značenje.

Dekorisanje ne bi bilo potpuno da na prozorskim ručicama ne stoje čarapice, za slučaj da Deda svrati  :). Ostale sitnije kućne dekoracije, tek pripremam i ozbiljnije planiram da im se posvetim kad budem živela u svom stanu (podstanarska je tuga pregolema, razumeće svi koji su u sličnoj situaciji).

3. Mirisi

Kakav god da je prostor u kom živite,  a nadam se da je sređen po principima Marie Kondo,  uvek ima mesta i za bar jednu mirišljavu sveću i stočić na koji ćete odložiti šolju sa vrućom mirisnom kafom i tanjirić sa kolačima. Jer dom čine i mirisi i to oni praznični – cimet, vanila, pečena jabuka. Reče osoba koja se za pleh uhvatila poslednji put u srednjoj školi (ne pravim se da ne umem, samo ne volim i zasad ne moram).

Za mene lično, ne postoji ništa lepše od kuće koja miriše na dinstanu jabuku spremnu da se zarola po sred rastresitog testa za lenju pitu :). A i princes krofne su OK :). Hvala mama!

4. Dress kod

Dok pišem ovaj tekst, nedelja je, kiša i sneg se dogovaraju ko nastupa, a na mom zatvorenom planeru, danas u ulozi podmetača, stoji šolja sa skoro popijenom kafom. Ćebence mi miriše na Lenor (bilo bi stvarno glupo da napišem na žuti Duel, što je zapravo realnost) i apsolutno ne planiram da menjam dres kod trenerka tokom ovih opuštenih dana kad želim da uživam kod kuće.

Alternativa trenerci je pidžama, najmekša i najudobnija koju sam mogla da pronađem :). Nije seksi, ali je nezamenljiva za razvlačenje po kući. Za druge, prazničnije situacije ove sezone, ovaj modni stručnjak vam preporučuje nežni saten, elegantnu čipku, mekani pliš i velike rutave džempere :D.

5. Knjiga

Sećate se mog #ReadingChallenga? E, još uvek traje. Trenutno sam na 25. knjizi i rekla bih da ne stižem da ispunim kvotu od 30, koliko sam obećala sebi na početku. Ipak, zadovoljna sam jer mislim da me je ovaj challenge naterao da gotovo da nemam prazan hod u čitanju, već da uvek uz sebe imam nešto što čitam u slobodnim trenucima. Kako ne planiram da putujem ove godine, praznike ću posvetiti precrtavanju knjiga sa #mustread liste i čitanju svega onoga što je zaostalo, kako bih u narednoj godini mogla da unesem nove knjige u svoju biblioteku. Listu knjiga koje sam pročitala u ovih godinu dana delim u nekom od narednih postova, a ovde ću samo pomenuti da je jedan od mojih favorita za 2019. godinu bio Frederik Bakman i to knjiga “Moja baka vam se izvinjava”, kao i neočekivano pitka i puna života knjiga “Mojih pedeset”, glumca Branka Đurića.

6. Planer

I stari i novi. Kraj godine je vreme da se presečete sami sa sobom, vidite gde ste šta ste i da li ste zadovoljni svime što ste ostvarili, ali i da napravite neke nove planove. Ja sam u ovoj godini koristila Dear Diary (koji sam već pominjala u nekom od tekstova) i bila sam veoma zadovoljna mogućnostima koje mi pruža. Gotovo da se nismo razdvajali. U novu godinu ulazim sa planerom Smrcha and Bo i već vidim da ću uživati u popunjavanju i planiranju. Pored toga sakupila sam i gomilu tankih flomastera, pastelnih markera, stikera i washi traka i jedva čekam da se igram 🙂

7. Pokloni

Toliko se radujem praznicima zbog poklanjanja da već od juna krenem da razmišljam o tome šta kome ide :). Dobro, lagim malo, ali volim unapred da osmislim iznenađenja za sve. Kada je reč o najdražim i najbližim ljudima, gledam da im poklonim ono što im treba, a što uvek nekako ispadne sa liste prioriteta. Brat, na primer, ove godine dobija parfem (kliše, ali znam da mu parfem treba tako da je to bilo dosta lako)*. Ostali (čitaju blog) pa nek se iznenade :).

Ranijih godina smo imali kućne Grubin papuče za mamu i tatu, džempere i tailor made košulje Roberto Baressi za dečka, šalove, rukavice, bade mantile, pidžame, personalizovane albume sa zajedničkim fotografijama…. Bilo je raznih poklona, pa eto nadam se da sam vam ovim nabrajanjem dala neku ideju.

*Broj Danila šanera vam šaljem u DM 😀

Pro tip:

  • Beležite tokom godine ono što vaši dragi ljudi pominju da im se dopada. Na kraju godine (ili oko njihovih rođendana) ćete imati vrlo korisnu listu.
  • Na instagramu ili pinterestu sačuvajte ideje za poklone, kako biste kasnije na jednom mestu imali kompletnu inspiraciju.
  • Polica pokloni – oformite policu, fioku, kutiju u koju ćete tokom godine ubacivati sve što vam deluje interesantno, a što kasnije možete razdeliti kao poklone.

8. Ljudi

Praznici nisu, ako niste s onima koje volite. U to ime, birajte s kim provodite vreme, procenite šta su vam prioriteti i ko su vam najvažniji ljudi. Meni je ovo bila jedna ubrzana godina, sve vreme u trku i bez pauze. Kofer sam spakovala tačno devet puta i jedino što sada želim jeste da ostanem kod kuće, zagrlim svoje ljude, a sve drugo je manje bitno. I to sam shvatila na teži način, ali o tome nekom drugom prilikom.

9. Odluke

Ne znam da li sam vam pričala o onim mojim sveskama u koje pišem te neke životne planove, tipa: kupovina kola, rešavanje stambenog pitanja, više putovanja… I te neke stvari se zaista dešavaju ako na njima istrajno radite.

Druga strana te medalje je presecanje nekih stvari. Znate one odluke koje odlažete, nikako da se odlučite da počnete sa dijetom, promenite stan koji vam se ne sviđa, počnete da govorite NE onome što vam ne prija, prekinete prijateljstva koja vas iscrpljuju.  Sve na papir, pa jedno po jedno. Nije lako, često i boli, ali na duže staze znate da je samo ta i takva odluka prava.

Ako ste u dilemi šta treba da bude na vašoj listi rezolucija za 2020. godinu, pronašla sam sjajan tekst na tu temu. I ostavljam vam link. Od navedenih rezolucija, moj izbor će biti (1) pisanje dnevnika (2) suočavanje sa strahovima i nesigurnostima (3) bolje zauzimanje za sebe (4) učenje stranog jezika i (5) nalaženje nekog novog hobija.

10. Zahvalnost

Nisam najbolji primer i često se zaboravim, ali s vremena na vreme me ošine nešto pa se zahvalim na nekim dobrim stvarima. I na nekim manje dobrim, jer me podsećaju šta je važno. Ovo je bila jedna od tih godina.

I za kraj, jedna pouka: Nije život Nova godina, ali bacite malo šljokica po svakodnevici i sebi, probajte različite kombinacije sastojaka: razgovor sa prijateljima (ili terapeutom), knjige, sport, cveće…. Neće ići brzinom odbrojavanja za Novu godinu, ali će vam se radost polako i neosetno  useliti u život i glavu.

Želim vam svima sve najlepše i do Nove godine, a i posle Nove godine. Da bude baš kako vi želite!

Do čitanja!

Leave a Reply