Kancelarija – mesto gde ne želim da gubim vreme…

Kancelarija – mesto gde ne želim da gubim vreme…

Pre nekog vremena sam za magazin Market Network odgovarala na pitanje “Kako organizujete svoj radni dan?”. I stvarno, s obzirom na količinu informacija i aktivnosti, organizacija i planiranje dođu esencijalne veštine opstanka u korporativnom svetu. U nastavku dajem proširenu verziju odgovora na ovo pitanje. Možda nekome posluži da bolje oranizuje svoj radni dan, a meni da vidim da li još negde mogu da štrpnem na vremenu i lakše završim svoje obaveze.

Petak popodne je vreme kada sumiram sve ono što je tokom prethodne nedelje urađeno i kada pravim plan za narednu nedelju. Znaju kolege iz agencija, to je vreme kada se popunjava Status Report :).  Iz tog nedeljnog rezimea, pravim okvirni plan i otprilike definišem kako će izgledati dani u nedelji koja predstoji. Ugovorene sastanke beležim u kalendaru u Outlook-u, koji mi je ujedno povezan i sa telefonom koji me dan ranije podseća na sastanak, pa su šanse da nešto previdim ( i zaboravim da se obučem primereno sastanku) minimalne.

Na dnevnom nivou nastojim da imam rutinu. Dan započinjem čitanjem klipinga, mejlova od prethodne noći (neću komentarisati) i “overavanjem” društvenih mreža, a posle toga počinjem sa zadacima za koje mi je potreban najviši nivo koncentarcije, pa je najbolje da ih obavim prepodne dok mi je glava još odmorna. Shvatila sam da efikasnije radim kada se izolujem od okruženja, pa iz tog razloga takve zadatke obavljam sa slušalicama na ušima. Uglavnom slušam radio stanice (u poslednje vreme uglavnom Lagunu i Karolinu; i da, veliki sam fan radija, samo što ga naravno slušam online). Sastanke ostavljam za popodne (pod uslovom da mogu da biram), a kako mi stiže veliki broj mejlova (koji umeju da ometaju dok radite na nekom većem projektu) nastojim da ih čitam u nekoliko odvojenih navrata u toku dana (osim onih za koje procenim da su najurgentniji i koje čitam odmah).

Pravi sam štreber i sve pišem u neku od svezaka koje su u tom trenutku aktuelne. Trentno je to agencijska sveska (na lepljenje, sa spiralom).  Uvek imam to – do listu i čim završim neku stavku sa zadovoljstvom je precrtam fluoroscentno žutim markerom. Pored toga, lepim stikere (ko poludela 🙂‚ a pored toga sporadično koristim i neke od mobilnih aplikacija (i još uvek nisam pronašla jednu koja je dovoljno dobra). Uglavnom je to Evernote, a osim njega i Samsungove aplikacije S note  i S planer.

Vreme u gradskom prevozu iskoristim da još jednom “overim” društvene mreže (iako sam to uradila već 50 puta u toku dana), privatni mejl i pročitam nešto zanimljivo. Eto, bar neka korist od gužve u saobraćaju i daljine između posla i kuće.

I verovatno ima tu još milijardu caka koje sam previdela, ali manje više to je to. I da, kao i sve devojčice volim da mi je sve u pastelnim tonovima, lepo i sa slatkim motivacionim porukama. U to ime i ilustracija uz tekst (pozajmljena sa Pinteresta, ali odlično oslikava činjenično stanje stvari)

Do sledećeg teksta…