BEČKI MATRIX ili PR konsultant na privremenom radu u inostranstvu

BEČKI MATRIX ili PR konsultant na privremenom radu u inostranstvu

U maju ove godine, u okviru Chapter 4 PR & Communications mreže agencija,  startovao je interni HR  program „razmene“ zaposlenih. Reč je o inicijativi svih kancelarija koje posluju u okviru Chapter 4 mreže, sa idejom da nagrade svoje zaposlene, pruže im mogućnost da rade iz neke druge države, sagledaju posao iz druge perspektive i steknu nova znanja i veštine.

Imala sam tu čast i sreću da budem prvi polaznik ovog programa i da mesec dana provedem radeći iz Chapter 4 HQ u Beču, što mi uopšte nije teško palo i što mi je u startu pružilo višestruke prilike –  da vidim kako izgleda austrijsko tržište komunikacija; kako izgleda koordinirati mrežu kancelarija u jugoistočnoj Evropi; ali i kako izgleda biti deo mreže poput Burson-Marstellera.

 

U velikoj meri, ovu jednomesečnu praksu olakšalo mi je to što sam prošle godine bila na jednom od dva godišnja Menagement Board Meetinga. Tom prilikom upoznala sam predstavnike svih kancelarija – Adnana iz Bosne, Todora i Igora iz Makedonije, Edit iz Mađarske, Aneliju i Veselu iz Bugarske, Raluku iz Rumunije i Fisnika sa Kosova. Borisa i Severina iz Chapter 4 Austrija i HQ sam već ranije poznavala. Pominjem sve njih pojedinačno, jer dok ih nisam upoznala svaka od tih kancelarija je iz moje perspektive bila jedan imaginaran pojam, koji je upoznavanjem svih ovih ljudi zapravo oživeo i dobio na snazi. I za početak, mogu samo da kažem da za funkcionisanje ovakvih struktura, kada za to ima prilike, lični kontakt nema alternativu.

Šta znači biti afilijacija Burson-Marstellera?

I pre dolaska u Beč, znala sam da je Chapter 4 afilijacija Burson-Marstellera, jedne od vodećih globalnih kompanija u oblasti odnosa s javnošću i komunikacija. O bogatoj istoriji i dugoj tradiciji ove kompanije više možete pročitati ovde, a danas BM posluje na svim kontinentima, ima više HQ-ova i samo u EMEA regionu više od 32 predstavništva. U praksi saradnja sa BM-om znači sklopljen Affiliate Agreement za, u našem slučaju, 11 država u regionu. To znači i da Chapter 4 automatski dobija angažman za postojeće klijente BM-a kojima je potrebna komunikacijska podrška u CEE regionu, a pored država u okviru mreže,  tu su još i Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Malta, Moldavija. Ovaj ugovor znači i da, Chapter 4 u svakom trenutku ima podršku i pomoć kolega iz BM-a u 90 kancelarija širom sveta, od Kanade do Australije.‎

Kada govorimo o benefitima koje agencije imaju od mreža čije su afilijacije, ključni benefit za Chapter 4 od BM-a je „Global reach“. Odnosno, kada god nekom od klijenata u mreži treba pomoć, a evo baš pre neki dan je to bila situacija za tržište Finske – odgovor BM-a stiže u roku od 24 sata. Takođe, razmena znanja, veliki međunarodni pitchevi zahvaljujući veličini BM-a, zajednički credentials na pitchevima, i na kraju zvučnost imena partnera pri prezentacijama, sve to zajedno čini nemerljiv doprinos.

Konkretno, saradnja sa BM-om više je vezana za projekte nego za regione, pa je tako npr. u slučaju Lavazze, klijent želeo da italijanski BM office bude koordinator, dok superviziju radi koleginica iz briselskog HQ, (koja je Italijanka :)). Aktivnosti u regionu se koordinacijom C4 HQ-a implementiraju na tržištima Bugarske, Mađarske, Rumunije, Hrvatske i Slovačke. Iako postoje aktivnosti koje se na dosta jednostavan način realizuju na svim tržištima  – poput putovanja novinara (iz Bugarske i Rumunije) na Rolland Garros, gde su imali priliku da intervjuišu Đuzepe Lavazzu i trenere Karlosa Moju i Toni Nadala –  postoje i one aktivnosti gde je situacija kompleksnija. Reč je o aktivnostima za koje je potrebno imati u vidu brojne specifičnosti lokalnih tržišta, političke i ekonomske prilike. Iz ugla nas koji sedimo u lokalnim agencijama, to deluje dosta jednostavno, ali kada dođe do regionalnog ili do višeg nivoa, postaje dosta kompleksno, jer već postavljene aktivnosti treba prilagoditi okolnostima na lokalu.

Trivia: Tokom mog boravka u Beču, lepa strana saradnje sa ovim klijentom bilo je planiranje događaja za tržište Mađarske, sa ciljem da se događaj održi u Budimpeštasnkoj operi, pre nego što dođe do njenog privremenog zatvaranja na dve godine, zbog restauracije.

Kako funkcioniše mreža Chapter 4 CEE

Poslovanje u okviru mreže, olakšava i zajednički izlazak na regionalne tendere. Godišnje je oko 30 takvih tendera, a HQ trenutno ima oko 15-ak klijenata koji su prisutni na dva ili više tržišta. Neki od njih su: Roca, Durex, Lyoness, Lavazza, ISWA, Johnson Matthey, STRABAG, TUI, Bečki sajmovi…

Ponekad se dešava da poziv na tender uključuje i tržišta na kojima Chapter 4 nema svoja predstavništva, ali u tim okolnostima postoje ili BM-ove ili partnerske agencije Chapter 4-a, čime je zapravo pokriveno gotovo svako tržište. Kako ovaj model rada funkcioniše uverila sam se tokom prikupljanja dokumentacije za predstojeći pitch jedne multinacionalne kompanije, a čije potrebe obuhvataju  tržišta Austrije, Srbije, Bugarske, Rumunije i Mađarske, kao i Hrvatske, Češke, Ukrajine i Grčke.

Takođe, tokom mog boravka u Beču, sa kolegama sam radila i na još jednom specifično vođenom, a više nego zanimljivom projektu. Reč je o ISWA, organizaciji koja se zalaže za zatvaranje 50 najvećih divljih deponija na svetu. Nažalost, jedna od njih se nalazi i u Srbiji, u naselju Vinča. Komunikacija se vodi globalno, geotargetirajući države i gradove u kojima se nalaze ove deponije. Trenutni cilj organizacije jeste sakupljanje 10 000 potpisa za peticiju povodom uklanjanja ovih deponija. U trenutku dok sam bila u Beču, na deponiji u Vinči izbio je požar, sa potencijalnim ekološkim posledicama, što nam je i dodatno (nažalost) otvorilo prostor za komunikaciju ove teme putem globalnih društvenih mreža, a sa sadržajem usmerenim pre svega na javnost iz Srbije.

Chapter4 Austria

Osim HQ-a, bečka kancelarija ima i svoje klijente kojima su usluge potrebne samo za tržište Austrije i to su: Hewlett-Packard Enterprise, Criteo, Iswa, Microsoft, ACP, AbbVie, immowelt.at, TUI, MBI, Bečki sajmovi, Ludwig Reiter, Dr. Zahedi, MCL, Crepos. Tim broji sedam ljudi, uglavnom na pozicijama konsultanata. Ono što je zanimljivo jeste da se pored Chapter 4 PR & Communications-a, u istim prostorijama nalaze i druge firme srodnih delatnosti, a prostor je nazvan Chapter 4 Media House. Na taj način sa partnerskim firmama, Chapter 4 klijentima nudi usluge integrisanih komunikacija i konsaltinga u različitim oblastima, a klijenti na jednom mestu pored PR usluga mogu dobiti i usluge guerilla marketinga, organizacije događaja i BTL-a; biznis konsaltinga, fotografije i istraživanja tržišta.

Razlike između srpskog i austrijskog tržišta komunikacija

Kada je reč o razlikama u odnosu na tržište Srbije, ono što su mi moji domaćini preneli, jeste  da je agencijsko tržište veoma razuđeno i da klijenti koriste usluge više različitih specijalizovanih agencija (što je i u Srbiji već neko vreme dominantan pristup). Takođe, u  Austriji ima dosta javnog i transparentnog lobiranja, tj. ono je mnogo vidljivije nego kod nas. Za razliku od srpskog tržišta, iako su u Austriji digitalne komunikacije veoma rasprostranjene, klijenti se još bojažljivo upuštaju u njih (iako je oglašavanje na digitalnim platformama, a pre svega na YouTubu-u veoma agresivno). U tom smislu Austrija je još uvek dosta tradicionalno tržište u oblasti komunikacija, gde novine rade za reputaciju kompanije, a gotovo svaki klijent pre svega želi da uđe u neko od štampanih izdanja. Naravno, sve je više onih koji shvataju težinu i važnost digitala, pa je samo u toku poslednjih godinu dana  ulaganje u digital poraslo je za oko 20 odsto.

Dodatna napomena je i da je zakon o radu veoma zaštitinički nastrojen prema zaposlenima ( primer iz svakodnevnog života – u Beču ćete nedeljom i praznikom teško pronaći bilo koju prodavnicu koja radi, a isto važi i za sve prodajne objekte, nakon 19 časova bilo kog radnog dana). Porezi na zaposlene su enormno visoki i iznose čak oko 120 odsto, što u praksi za agenciju znači da je iskusan PR konsultant košta bruto oko 5 000eura. Takođe, ono što je takođe zanimljivo za agencijski život u Austriji, jeste da su kolege always-on u toku radne nedelje, ali su zato 100 % off kada je praznik ili su uzeli slobodan dan. Sredina gotovo da ne postoji. Tu se ujedno radi i o work-life balance principu. Takođe, home office je jako rasprostranjena praksa, a malo manje od pola C4 AT  tima provodi pola radnog vremena van kancelarije.

Kad se podvuče crta

Bilo je ovo jedno izvanredno i poslovno i životno putovanje. Prvi put u životu sam period od mesec dana provela poslovno van svog grada i države. Kad povučem crtu, sigurna sam da ću vrednosti ovog iskustva moći da sagledam tek kada se u budućnosti osvrnem iza sebe. Takođe, sada kada sam videla i Behind the scene, znam da će mi neki procesi biti mnogo, mnogo jasniji i zanimljviji. Hvala Severinu, Borisu i timu što su bili dobri domaćini, a Tamari i Mileni što su otvorene za ovakve egzibicije :). Do nekog sledećeg puta, radujem se novim, ma ne regionalnim, nego kosmičkim PR projektima.

 

Leave a Reply