ŠTA SVE MOŽEŠ U BEOGRADU KAD JE LETO OČAJ

ŠTA SVE MOŽEŠ U BEOGRADU KAD JE LETO OČAJ

Leto se ove godine nije proslavilo i pokazalo u punom sjaju, ali zato jeste u popriličnom očaju (eto rime niotkuda). Ako još niste zapalili na more ili ste se vratili, pa ne znate šta ćete sa sobom ili ove godine ne idete na more ili bilo kakav drugi odmor, napravila sam popis stvari koje možete da radite u Beogradu za male pare, da se dobro provedete, a i da se osećate korisno i ispunjeno.

Prim. aut. Narodni muzej nije na spisku.

***

Možda neka edukacija

Ja sam ovog leta bila redovna u Square Share-u, koji gotovo svakodnevno ima neku radionicu. Oblasti koje radionice pokrivaju su od kuvanja, preko astrologije i psihologije do digitalnog marketinga koji je meni  bio najzanimljiviji. Dakle od SEO-a i copywritinga, preko oglašavanja na društvenim mrežama, pravljenja Word Press sajtova do obrade fotografija – tema i oblasti ne manjka. Termini su popodnevni, cene radionica od 700 do 900 dinara, a na njihovom fejsu, u tabu Events, imate raspored predstojećih edukacija.

squareshare.jpg

Osim Square Sharea, mnoge škole tokom leta nude različite kurseve po povoljnijim cenama, bilo da su u pitanju škole stranih jezika ili bilo koji vid edukacija koja zahteva malo duže angažovanje. Ja uskoro krećem na edukaciju iz grafičkog dizajna, a detalje apdejtujem kad budem imala konkretnije utiske.

SPORT ili bar privid sporta

Poslednjih šest meseci sam totalno zaribala sa sportom, ali zato bajs na Adi, ili bilo gde drugo, predstavlja alternativu, utehu i privid bavljenja sportom. Dobra vest je da ukoliko automobil parkirate u garaži na Adi, po ceni parkiranja od 150 dinara možete da rentirate dva bajsa i da vozite do mile volje.

Posle sporta

Kad smo već kod Ade, kad dođete popodne, posle posla i iskulirate tih nekoliko sati do zalaska sunca, imaćete stvarno utisak da ste u jednom danu dobili još jedan dan. Takođe, istraživanje sadržaja na Adi je samo po sebi avanturica, pa tako ako već niste svratite do Ade Safari i restorana Opušteno ili do restorana Nautičar na riblju čorbu, ili možda čak i do Stenke sa druge strane jezera. Za kišovite ili hladnije dane imate opciju spa centra Saruna (dnevna karta košta 1600 dinara).

Bioskop

Ne mislim na sinepleksove sa prebudženim cenama karte i kokicama koje koštaju kao biftek. Kinoteka u Uzun Mirkovoj je divan beg od realnosti, a tokom ovog leta (kao i ranijih, čini mi se) nudi reviju filmova koji su u prethodnoj sezoni bili najgledaniji. Cena karte je 150 dinara, ne morate ništa da rezervišete, dolazite ranije i slično, hladovina u sali vas čeka, jer gužve nema. Repertoar za avgust je na ovom liku.

Šoping avantura po pijacama i buvljacima

U trendu je da se shopping hejtuje i da se prevrće očima na pomen tržnog centra. Ne gadim se uopšte, da budem iskrena, ali kako sam u fazi prišteđivanja za više ciljeve, šoping u klasičnoj formi bih preskočila. Ako delite želju da novac ne rasipate bahato, dobra alternativa je bunarenje po starudiji na Bubanj Potoku. Dakle, ako niste bili, reč je o buvljaku, pravom iskonskom buvljaku, koji se održava subotom od sabajle (da, da, isti onaj prostor gde se nedeljom prodaju automobili).

Dušu ćete zagrejati sadržajima koje ovaj buvljak nudi – od starog nameštaja, preko pravih bisera poput gramofona, prastarih ili samo starih telefona sa kružnim brojčanikom, kutija za nakit, lampi, goblena sa kojih za galerijski zid možete iskoristiti zlatne ramove, ploča, knjiga za 20 dinara, stripova, bundi, polovne odeće koja je nova, različitih kuhinjskih divajsova za koje niste ni znali da vam trebaju. Verujem da retro Barberi mantili po buvljacima nisu samo mit, a ako ste redovni nije isključeno da naletite.

Takođe, nije stvar lokal patriotizma, ali preporučujem i pijacu na VIdikovcu, gde u manjem obimu možete pronaći sličan asortiman kao na gore navedenom B.P.-u, uz napomenu da ovde ima i lepog cveća, a kod čike na tezgi iza ribarnice se može naći lepa kolekcija stripova za po 100 dinara. Rano ujutru možete naleteti i na „antikvitete“. Nije higijenski prizor, ali je avantura.

Biblioteka

Provalila sam da mnogo sporije čitam kad kupim knjigu, nego kad je pozajmim. Ta odgovornost da knjigu vratite na vreme, tera vas da se ubrzate, pa knjige ili batalite ako vam se ne dopadnu ili ih pročitate u nekom razumnom roku. Dobra fora za ovaj pristup je da se učlanite u biblioteku :). Da, super je fora stvarno i totalno je retro. Manje više, svaki deo grada ima biblioteku ili neku ispostavu gradske biblioteke, fond se obnavlja pa ima i novijih izdanja, a knjige koje pozajmite bi trebalo da vratite u roku od dve nedelje.  Em ste uštedeli, em ne gomilate tonu beletristike sa kojom ne znate šta posle čitanja. Članarina je smešna, nešto oko 1500 dinara, a za te pare možete da čitate šta god poželite u narednih godinu dana. Postoje i razne pogodnosti za uplaćivanje članarine, pa vas može koštati i dosta manje (čak i ništa, ako ste dobrovoljni davalac krvi), ali gde će vam duša da štedite na članarini za biblioteku :(.

Gde sve nisam bila

Gde god da živite, sigurno postoji nešto što vam je na pljucometar, a da niste bili, videli, obišli. Evo ja nikad nisam bila ni na Lidu, ni na Beloj Steni, pa planiram jedan vikend da odem i overim, a na spisku mi je i Vinča.

Ako biste otišli malo van grada, ima tu oko Beograda manje više šta hoćeš, ali evo meni se baš nešto dopada Kovačica iza Pančeva, do koje nikako da svratim. Dakle, reč je o prestonici naivne umetnosti i generalno ta priča o slikarima naivcima iz Kovačice je super zanimljiva. Reč je o samoukim slikarima koji nisu poznavali „teoriju i pravila školovanog slikarstva“ da to tako nazovem, ali su svojim delima privukli brojne svetski poznate ličnosti i ljubitelje umetnosti u ovo mesto. Jedan od najpoznatijih autora je Martin Jonaš, a neki od vlasnika njegovih dela su Francois Mitterand, Pele, Ursula Anders, Alan Delon, Franco Nero, Juan Carlos i ko zna ko još.  U Kovačici možete posetiti njegovu spomen kuću, a priča kaže da su kod njega, posle koncerta u Zagrebu 1976. godine, boravili i Rolling Stones-i, i to čak sedam dana. Pored njegove kuće, veliki broj slika, tačnije više od 520, možete  videti i u Galeriji naivne umetnosti u Kovačici.

Ako posle toga odlučite da nastavite avanturu po Srbiji, spisak destinacija za svaki od 52  vikenda u godini možete pronaći na ovom linku, pa lagano redom.

***

Za kraj ovog teksta ostavljam link za soundtrack ovoj letnjoj priči Gilbert Bécaud – Nathalie. Nema nikakve veze sa tekstom, ali prijatno je za slušanje dok čitate.

Ako tek idete na more, i to možda baš na Krit, moja iskustva, savete i tople preporuke možete pročitati na ovom linku. Nema na čemu, zahvalićete mi se kad se vratite.

Ako biste otišli negde na piće, a ne volite gužvu i “one neke” ljude, nekoliko preporuka za zavučena i nenapucana mesta u Beogradu, možete pronaći na ovom linku.

Ako imate neke svoje predloge šta u Beogradu kad je uspavan i pokisao, napišite. Radujem se novim otkrićima. Do čitanja!

Leave a Reply