PET STVARNO DOBRIH UTISAKA SA OVOGODIŠNJEG KAKTUSA

PET STVARNO DOBRIH UTISAKA SA OVOGODIŠNJEG KAKTUSA

Iza nas je još jedan Festival integrisanih komunikacija – #KAKTUS2019, koji već pet godina za redom organizuje Marketing Mreža. Reč je o događaju koji tradicionalno okuplja marketare kako sa našeg tržišta, tako i iz regiona, nudeći kvalitetna predavanja iz oblasti integrisanih komunikacija, ali i nagrađujući najbolje advertajzing kampanje realizovane u prethodnih godinu dana.

Zvanična blogerska podrška

Kako festival pratim od njegove prve godine, gradacijski generalni utisak je da je kvalitet iz godine u godinu na sve višem nivou. Prvi dodir sa festivalom ove godine je bila prilika da konferenciju podrže blogeri iz regiona. Veliko bravo za ovakvu inicijativu i podstrek regionalnoj blogerskoj sceni da kroz svoje izveštavanje proširi dobar glas o festivalu, ali i ukaže na značaj podrške koja dolazi iz blogosfere.

Programski koncept

Drugi utisak je programski koncept, koji je osim programa na Main stage-u uključivao i nekoliko pratećih segmeneta:

  • Takmičenje mladih talenata, koje je u potpunosti u skladu sa sloganom festivala „Make room for a new bloom“. Kao neko ko je ponikao u agenciji, prepoznajem i u potpunosti podržavam inicijativu da se najmlađim, ali ujedno i veoma talentovanim ljudima iz agencija pruži prilika da pokažu svoju kreativnost. Druga dobra strana ovog segmenta jeste i činjenica da su ideje donirane udruženju Nurdor za neku od budućih kampanja, što govori u prilog višestranoj dobrobit ove inicijative.
  • Program edukacija i mentorstva za start up-e je druga korisna prilika, a čini mi se i da je inovacija na advertajzing tržištu s obzirom da je održan i MarTech Challenge, takmičenje start up-a iz oblasti marketinga
  • Svežinu ovogodišnjem programu dao je i uvodni ili da kažemo „revijalni“ panel koji je prethodio glavnom programu, a u okviru kog su influenseri razgovarali na temu Content Creator vs. Influencer – what comes first? Iz ličnog ugla ovu dilemu bih posmatrala kao priču o perspektivi ove profesije i onoga što iza nje tek treba da proistekne.

Predavači

Kada je reč o glavnom programu, obležila su ga izlaganja nekih od zvezda advertajzing industrije, kao što su Jean Zamprogno a.k.a Zampa i Eduardo Marques, koji je (u skladu sa trendovima u predstavljanju studija slučaja) pričao i o tome koliko su u advertajzingu bitni fejlovi, kao i da su oni tu da nas čine jačima i vode ka slavi.

Izdvojila su se i predavanja nekih od predstavnika globalnih kompanija kroz koja smo mogli da čujemo više o tome kako se FMCG kompanije transformišu u kontekstu svesne potrošnje, ali i korišćenja moći da se brend pozicionira kao simbol sigurnosti i poverenja.

Azbuka Advertajzinga

Festival je zaokružen predstavljanjem luksuzne publikacije #AdBooka, koju bi svako ko se bavi marketingom i komunikacijama trebalo da ima u svojoj biblioteci. U štampi i povezu koji su izuzetnog dizajna i kvaliteta, objedinjeni su različiti autorski i tekstovi na aktuelne teme struke, a deo sredstava od prodaje izdanja namenjen je udruženju Nurdor.

Vizuelni identitet festivala

I za kraj, ali ne svakako manje bitno je i vizuelni identitet festivala, svetski dizajn stejdža i odlične prateće animacije koje su čitav utisak učinile kompletnim.

Još jednom veliko bravo za Ivanu i Marketing mrežu na ovogodišnjem uspehu, ali i na posvećenosti i istrajnosti da Kaktus iz godine u godinu bude sve značajnija advertajzing manifestacija. Bilo je zadovoljstvo biti deo zvanične blogerskae podrške. Nadam se da se vidimo i sledeće godine.

Do čitanja!

Leave a Reply